Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina z czerwona fasolą

Wołowina z czerwona fasolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2578

Dodano:

Odsłon: 4975

Treściwy, smaczny posiłek

Składniki

  • Rozblat wołowy, 1 kg
  • oliwa, 2 łyżki
  • cebula, 2
  • czosnek, 2 ząbki
  • oregano, 2 łyżeczki
  • kurkuma, 2 łyżeczki
  • kmin rzymski, 2 łyżeczki
  • puszka pomidorów, 426 g
  • bulion wołowy, 500 ml
  • koncentrat pomidorowy, 60 ml
  • liść laurowy, 2
  • laska cynamonu, 1
  • ziemniaki, przekrojone na pół, 6
  • por, pokrojony na cienkie plasterki, 2
  • czerwona fasola z puszki, 290 g
  • świeże liście kolendry, 2 łyżki
  • świeży koperek, 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wołowina z czerwona fasolą

Przygotowanie

  1. Pokroić wołowinę w 4 - centymetrową kostkę. Rozgrzać oliwę w rondlu, smażyć mięso partiami, aż się przyrumieni. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

  2. Do tego samego rondla włożyć cebule i usmażyć, dodać czosnek i zmielone przyprawy, podgrzewać, aż wydzielą zapach. dodać nieodsączone, rozgniecione pomidory, bulion wołowy i koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia.

  3. Przygotowanym sosem zalać wołowinę w żaroodpornym naczyniu, dodać liście laurowe i laskę cynamonu. Piec pod przykryciem w średnio nagrzanym piekarniku około godziny

  4. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 30 minut. Dodać ziemniaki i pory. Piec, nadal bez przykrycia, ok. 20 min lub do chwili, gdy mięso i ziemniaki będą miękkie. Usunąć laskę cynamonu i liście laurowe. Dodać fasolę i zioła - zapomniałem :P

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 01 lutego 2011 Bardzo dobre jednogarnkowe danie i takie rozgrzewające.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń