Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowy gulasz segedyński

Wołowy gulasz segedyński

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 6548

Dodano:

Odsłon: 166

Ten wariant to przysmak z kiszona kapusta i kwasna smietana, dzieki której sos staje sie cudownie kremowy. Oryginalny gulasz segedynski jest robiony z wieprzowiny, wersja wolowa wydaje mi sie smaczniejsza. Mozna oczywiscie równiez uzyc 2 rodzajów miesa.

Składniki

  • 400 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 kg gulaszu wołowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 520 g kiszonej kapusty
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wołowy gulasz segedyński

Przygotowanie

  1. Obrać cebule i pokroic w duza kostke, czosnek równiez obrac i drobno posiekac.
    Roztopic maslo klarowane w rondelku i obsmazyc kawalki miesa przez ok. 3 minuty. Ważne jest, aby nie obracac ich zbyt czesto.
    Dodac cebule i czosnek i smazyc przez kolejne 3 minuty. Teraz wszystko doprawic słodka i ostra papryka i dodac koncentrat pomidorowy, Smazyc przez kolejne 5 minut.
    Gdy tylko dodamy sproszkowana papryke, trzeba zmniejszyc ogien. Zbyt duzy doplyw ciepla moze szybko spowodowac gorzkosc przyprawy.

  2. Nastepnie wszystko zalac bulionem warzywnym i ostroznie usuac podpieczone skladniki z dna rondla drewniana lyzka lub lopatka. Dodac reszte bulionu i kiszona kapuste, doprawic sola i pieprzem i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 50 minut pod zamknieta pokrywa. Zamieszac od czasu do czasu i w razie potrzeby dodac troche plynu.

  3. Wlac gotowy gulasz do glebokiego talerza i podawac ze spora porcja kwasnej smietany. Do tego smakuje ciemne pieczywo lub ziemniaki w mundurkach.
    Najlepiej przygotowywac kilka porcji jednoczesnie, gulasz mozna zamrozic i smakuje wtedy jeszcze lepiej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń