Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wariant to przysmak z kiszona kapusta i kwasna smietana, dzieki której sos staje sie cudownie kremowy. Oryginalny gulasz segedynski jest robiony z wieprzowiny, wersja wolowa wydaje mi sie smaczniejsza. Mozna oczywiscie równiez uzyc 2 rodzajów miesa.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2523
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3441
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1514
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2212
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2523
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3441
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1514
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2212
Składniki
Obrać cebule i pokroic w duza kostke, czosnek równiez obrac i drobno posiekac. Roztopic maslo klarowane w rondelku i obsmazyc kawalki miesa przez ok. 3 minuty. Ważne jest, aby nie obracac ich zbyt czesto. Dodac cebule i czosnek i smazyc przez kolejne 3 minuty. Teraz wszystko doprawic słodka i ostra papryka i dodac koncentrat pomidorowy, Smazyc przez kolejne 5 minut. Gdy tylko dodamy sproszkowana papryke, trzeba zmniejszyc ogien. Zbyt duzy doplyw ciepla moze szybko spowodowac gorzkosc przyprawy.
Nastepnie wszystko zalac bulionem warzywnym i ostroznie usuac podpieczone skladniki z dna rondla drewniana lyzka lub lopatka. Dodac reszte bulionu i kiszona kapuste, doprawic sola i pieprzem i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 50 minut pod zamknieta pokrywa. Zamieszac od czasu do czasu i w razie potrzeby dodac troche plynu.
Wlac gotowy gulasz do glebokiego talerza i podawac ze spora porcja kwasnej smietany. Do tego smakuje ciemne pieczywo lub ziemniaki w mundurkach. Najlepiej przygotowywac kilka porcji jednoczesnie, gulasz mozna zamrozic i smakuje wtedy jeszcze lepiej.