Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wariant to przysmak z kiszona kapusta i kwasna smietana, dzieki której sos staje sie cudownie kremowy. Oryginalny gulasz segedynski jest robiony z wieprzowiny, wersja wolowa wydaje mi sie smaczniejsza. Mozna oczywiscie równiez uzyc 2 rodzajów miesa.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 436
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 781
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 436
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 781
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Obrać cebule i pokroic w duza kostke, czosnek równiez obrac i drobno posiekac. Roztopic maslo klarowane w rondelku i obsmazyc kawalki miesa przez ok. 3 minuty. Ważne jest, aby nie obracac ich zbyt czesto. Dodac cebule i czosnek i smazyc przez kolejne 3 minuty. Teraz wszystko doprawic słodka i ostra papryka i dodac koncentrat pomidorowy, Smazyc przez kolejne 5 minut. Gdy tylko dodamy sproszkowana papryke, trzeba zmniejszyc ogien. Zbyt duzy doplyw ciepla moze szybko spowodowac gorzkosc przyprawy.
Nastepnie wszystko zalac bulionem warzywnym i ostroznie usuac podpieczone skladniki z dna rondla drewniana lyzka lub lopatka. Dodac reszte bulionu i kiszona kapuste, doprawic sola i pieprzem i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 50 minut pod zamknieta pokrywa. Zamieszac od czasu do czasu i w razie potrzeby dodac troche plynu.
Wlac gotowy gulasz do glebokiego talerza i podawac ze spora porcja kwasnej smietany. Do tego smakuje ciemne pieczywo lub ziemniaki w mundurkach. Najlepiej przygotowywac kilka porcji jednoczesnie, gulasz mozna zamrozic i smakuje wtedy jeszcze lepiej.