Wrap w stylu amerykanskiego burrito, czyli wiekszy i bogatszy od klasycznego meksykanskiego burrito. Kurczak, awokado, pomidor, papryka, salaty i kielki oraz sos musztardowy to jego podstawowe skladniki, a wszystko to składa się na smaczne danie z duza iloscia bialka z kurczaka, zdrowego tluszczu z awokado i wielu witamin. To pozywne danie zastapi bez problemu obiad lub kolacje.
Wrap z kurczakiem i awokado
Składniki
- 1 pierś kurczaka ( ok. 180 g)
- ½ limonki lub cytryny
- 1 ząbeku czosnku
- ½ łyżeczki chili w proszku
- 100 g sałaty
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 awokado
- ½ puszki czerwonej fasoli
- garść rukoli
- garść dowolnych kiełków
- 6 tortilli np. pełnoziarnistych
- SOS MUSZTARDOWY:
- 50 g majonezu
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 mała czerwona cebula
Składniki
- 1 pierś kurczaka ( ok. 180 g)
- ½ limonki lub cytryny
- 1 ząbeku czosnku
- ½ łyżeczki chili w proszku
- 100 g sałaty
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 awokado
- ½ puszki czerwonej fasoli
- garść rukoli
- garść dowolnych kiełków
- 6 tortilli np. pełnoziarnistych
- SOS MUSZTARDOWY:
- 50 g majonezu
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 mała czerwona cebula

Etapy przygotowania
Przygotowac marynate: wymieszac sok z polowy limonki z dodatkiem chilli w proszku i zmiazdzonego czosnku. Pokroic kurczaka na male kawalki i wlozyc do marynaty. Podgrzac troche oleju na patelni i smazyc kurczaka do zarumienia. Odstawic do ostygniecia. W tym czasie umyc i dokladnie wysuszyc salate. ( Dzieki suchym lisciom salaty tortilla nie zwilgotnieje tak szybko) Odsaczyc fasole i wyplukac, obrac awokado, pokroic i doprawic sola, pieprzem i cytryna.

Czerona cebule pokroic na bardzo drobne kawalki i wymieszac z musztarda i majonezem. Opcjonalnie mozna dodac kilka kropel soku z cytryny i lyzeczke miodu.

Platy tortilli przygotowac wg. instrukcji, ulozyc na nich najpierw suche liscie salaty a nastepnie wszystkie pozostale skladniki i zwinac.

Swiezy wrap smakuje najlepiej, mozna go jednak równiez zawinac w alufolie i zabrac ze soba np. do pracy.

Przepis w Waszym wykonaniu (21)


Komentarze do przepisu (9)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15080

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1235

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1356
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 221
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15080

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1235

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1356
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 221



Składniki
- 1 pierś kurczaka ( ok. 180 g)
- ½ limonki lub cytryny
- 1 ząbeku czosnku
- ½ łyżeczki chili w proszku
- 100 g sałaty
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 awokado
- ½ puszki czerwonej fasoli
- garść rukoli
- garść dowolnych kiełków
- 6 tortilli np. pełnoziarnistych
- SOS MUSZTARDOWY:
- 50 g majonezu
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1 mała czerwona cebula
Przygotowac marynate: wymieszac sok z polowy limonki z dodatkiem chilli w proszku i zmiazdzonego czosnku. Pokroic kurczaka na male kawalki i wlozyc do marynaty. Podgrzac troche oleju na patelni i smazyc kurczaka do zarumienia. Odstawic do ostygniecia. W tym czasie umyc i dokladnie wysuszyc salate. ( Dzieki suchym lisciom salaty tortilla nie zwilgotnieje tak szybko) Odsaczyc fasole i wyplukac, obrac awokado, pokroic i doprawic sola, pieprzem i cytryna.
Czerona cebule pokroic na bardzo drobne kawalki i wymieszac z musztarda i majonezem. Opcjonalnie mozna dodac kilka kropel soku z cytryny i lyzeczke miodu.
Platy tortilli przygotowac wg. instrukcji, ulozyc na nich najpierw suche liscie salaty a nastepnie wszystkie pozostale skladniki i zwinac.
Swiezy wrap smakuje najlepiej, mozna go jednak równiez zawinac w alufolie i zabrac ze soba np. do pracy.
Super jedzonko :-)
Świetna propozycja, lubię takie ;-D
Jakie kolory i jakie ładne zdjęcie :)Aż chce się chrupnąć :)
Wspaniałe jedzonko.:)
Bardzo apetyczny.