Do góry

Dania główne Przepis na:

Zając jest winny!

Zając jest winny!

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 13393

Dodano:

Odsłon: 255

Comber zajęczy marynowany i duszony w czerwonym winie.

Składniki

  • Zając 4 kawałki combra po 2 szt na osobę u mnie było jeszcze udko
  • Marynata: czerwone wino 1 szkl wytrawne, woda 2 szkl, cebula
  • ziele ang, liść laur, chili
  • Smażenie/ duszenie: mąka do obtoczenia
  • tymianek 1 łyżka
  • czosnek 4 ząbki
  • Wino czerwone wytrawne 1 szkl
  • woda do uzupełnienia
  • chcialam dodać jakieś warzywo do sosu, dałam kilka łodyg selera nać
  • może to być marchew, por
  • Sól
  • tłuszcz do smażenia u mnie smalec gęsi
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zając jest winny!

Przygotowanie

  1. W wodzie zagotowałam plastry cebuli z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
    Gdy płyn ostygł dodałam szklankę wina i włożyłam mięso na marynaty na 24 godziny. Powinno być zakryte.

  2. Mięso osuszyłam na ścierce. Obtoczyłam je w mące i obsmażyłam na rumiano.
    Pod koniec smażenia dodałam drobno pokrojony czosnek aby zdążył się trochę podsmażyć.
    Mięso zalałam szklanką wina i dodałam wodę tak aby mięso było prawie całe zakryte. Jeszcze tymianek i chili.
    Mięso będzie się dusić w sumie 2 godziny.
    na pół godziny przed końcem dodałam pokrojone łodygi selera naciowego.

  3. Sos sam się zredukuje, doprawiłam go tylko solą. Jeśli sos według Waszego uznania jest zbyt kwaśny można dodać szczyptę- dwie cukru.

  4. :D

  5. Tradycyjnie podałam z ziemniakami i buraczkami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń