Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest z mięsa mielonego. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i przypraw. No i właśnie wymieniona już błona wieprzowa - jest to nieodłączny element tej pieczeni. Nie jest łatwo ją dostać. Można spróbować u jakiegoś zaprzyjaźnionego rzeźnika...trzeba trochę pokombinować . Czasami w środku pieczeni znajdziemy polędwiczkę wieprzową . Pieczeń ta wyśmienicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Pokrojona w plastry i polana sosem...mniam! Idealny obiad :) Jak w domu zrobić fantastyczną pieczeń z mięsa mielonego - sprawdzony przepis krok po kroku. Oto przepis wg. którego ja przygotowałam pieczeń wieprzową zwaną "zającem"
Mięso mielone, jajka, bułeczkę , sól, pieprz, wegetę i czosnek łączymy - bardzo dokładnie wyrabiamy!!!
Na blacie rozkładamy błonę wieprzową, na niej uformowanego ręcznie 'zajączka' (w kształcie kulki) z mięsa mielonego.
Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem.
Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny.
Smacznego :)
Została mi pieczeń z poprzedniego dnia ,z,dodatkiem sosu była zupełnie innym...
Odsłon: 5561
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 101
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 833
mięso pieczone w kapuście jest przepyszne, kruche, miękkie i soczyste zawsze...
Odsłon: 80
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 101
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 833
mięso pieczone w kapuście jest przepyszne, kruche, miękkie i soczyste zawsze...
Odsłon: 80
Składniki
Mięso mielone, jajka, bułeczkę , sól, pieprz, wegetę i czosnek łączymy - bardzo dokładnie wyrabiamy!!!
Na blacie rozkładamy błonę wieprzową, na niej uformowanego ręcznie 'zajączka' (w kształcie kulki) z mięsa mielonego. Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem. Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Łopatka pieczona w kapuście kiszonej
Dania główne
Babcine gołąbki
Dania główne
Tarta z cukinią i bundzem
Dania główne
Roladki z kurczaka z pomidorem
Łopatka pieczona w kapuście kiszonej
mięso pieczone w kapuście jest przepyszne, kruche, miękkie i soczyste zawsze...
Odsłon: 80
Babcine gołąbki
Gołąbki to bardzo smaczne, a przy tym efektowne danie. Klasyk polskiej kuchni...
Odsłon: 121