Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto na pierogi, z którego korzystała moja babcia i mama. Testowałam wiele i uważam, że ten jest najlepszy! Zaparzane ciasto wychodzi niezwykle elastyczne. Można je łatwo rozwałkować, dzięki temu pierogi zyskują cienką skórkę. Polecam przetestować ten przepis i podzielić się wrażeniami w komentarzu pod przepisem!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 24418
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9584
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2111
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4112
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 768
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 379
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 24418
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9584
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2111
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4112
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 768
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 379
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy wrzątek oraz olej. Składniki początkowo siekamy nożem, następnie odstawiamy do zaparzenia. Po kilku minutach, kiedy ciasto delikatnie ostygnie zabieramy się do wyrabiania (możemy wyrabiać ciasto dłońmi lub ułatwić sobie prace i skorzystać z miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego).
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie możemy zabierać się do lepienia pierogów z ulubionym nadzieniem.