Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto na pierogi, z którego korzystała moja babcia i mama. Testowałam wiele i uważam, że ten jest najlepszy! Zaparzane ciasto wychodzi niezwykle elastyczne. Można je łatwo rozwałkować, dzięki temu pierogi zyskują cienką skórkę. Polecam przetestować ten przepis i podzielić się wrażeniami w komentarzu pod przepisem!
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17290
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 144
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4885
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17290
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 144
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4885
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wlewamy wrzątek oraz olej. Składniki początkowo siekamy nożem, następnie odstawiamy do zaparzenia. Po kilku minutach, kiedy ciasto delikatnie ostygnie zabieramy się do wyrabiania (możemy wyrabiać ciasto dłońmi lub ułatwić sobie prace i skorzystać z miksera z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego).
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie możemy zabierać się do lepienia pierogów z ulubionym nadzieniem.