Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na białą kiełbasę w przepysznym sosie paprykowo pieczarkowym, tak przygotowana biała kiełbasa jest bardzo smaczna i polecam wypróbować przepis.
naczynie żaroodporne 32 cm x 22 cm
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 145
Polecam.
Odsłon: 235
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 73
...ale pyszny.
Odsłon: 161
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 145
Polecam.
Odsłon: 235
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 73
...ale pyszny.
Odsłon: 161
Składniki
Umytą i oczyszczoną z gniazd nasienny paprykę, kroję na mniejsze kawałki. Umyte pieczarki kroję w półplasterki, pora również kroję w półplasterki, czosnek drobniutko kroję. Następnie na rozgrzanym oleju na patelni, pieczarki smażę przez około 3 minuty, tak żeby puściły sok. Do pieczarek dodaję por i jeszcze smażę około 3 minut. Następnie dodaję paprykę, czosnek, doprawiam i jeszcze smażę około 3 minut. Na koniec dodaję pomidory i jeszcze smażę około 2-3 minut, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowany sos przekładam do naczynia żaroodpornego w którym będę zapiekała kiełbasę.
I na patelni podsmażam kiełbasę, tak żeby się zrumieniła. Następnie nacinam w kilku miejscach i układam w naczyniu z sosem.
Tak przygotowaną kiełbasę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i zapiekam około 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Naczynia nie nakrywam.
No i to było by chyba na tyle, biała kiełbasa jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa