Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana czerwona fasola z ryżem

Zapiekana czerwona fasola z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 570

Dodano:

Odsłon: 1729

Jest to przepis wzorowany na kuchni Ameryki Łacińskiej, w której króluje fasola. Latynosi jak wiemy, w kuchni używają mnóstwo fasoli. I dobrze, bo jest bardzo zdrowa. Jest sycąca, może zastąpić mięsny posiłek (wysoka ilość białka), jest odżywcza (witaminy z grupy B). Przepis, który tutaj zamieszczam jest jarski, ale oczywiście można go zmodyfikować na własne potrzeby. Szczególnie polecane jest tutaj jajko sadzone na fasoli, starty ser żółty lub polędwiczki wieprzowe.

Składniki

  • 150-200g fasoli
  • 100g ryżu jaśminowego
  • 2 cebule (czerwona i żółta)
  • 1 papryka biała
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka chili
  • Przecier pomidorowy
  • Suszone śliwki
  • Sos BBQ (w ostateczności ketchup)
  • Przyprawy: kmin rzymski, papryka wędzona, tymianek, pieprz, sól
1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Zapiekana czerwona fasola z ryżem

Przygotowanie

  1. Fasolę gotujemy od podstaw, bądź kupujemy gotową w puszce. Warzywa kroimy w kostkę. Nastawiamy piekarnik, żeby się nagrzał. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, przyprawiamy kminem, papryką, tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 min.

  2. W międzyczasie gotujemy ryż na pół twardo czyli 2-3 minuty krócej niż zaleca producent. Będzie nam się jeszcze piekł w piekarniku, a nie chcemy mieć papy. Fasolę podgrzewamy na patelni. Na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni, podgrzewamy fasolę. Dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, żeby związał fasolę. Dodajemy także łyżkę sosu BBQ, lub ostatecznie keczupu. Przyprawiamy kminem, papryką wędzoną i tymiankiem. Dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawiamy. Po około 10 minutach pieczenia warzyw, wyjmujemy naczynie i dodajemy ryż, a następnie fasolę. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Co jakiś czas można otworzyć piekarnik i przemieszać, aby smaki się przeszły. Gotowe danie podajemy z łyżką śmietany lub gęstego jogurtu, pokaźną ilością kolendry i dodatkową łyżeczką sosu BBQ.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń