Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis wzorowany na kuchni Ameryki Łacińskiej, w której króluje fasola. Latynosi jak wiemy, w kuchni używają mnóstwo fasoli. I dobrze, bo jest bardzo zdrowa. Jest sycąca, może zastąpić mięsny posiłek (wysoka ilość białka), jest odżywcza (witaminy z grupy B). Przepis, który tutaj zamieszczam jest jarski, ale oczywiście można go zmodyfikować na własne potrzeby. Szczególnie polecane jest tutaj jajko sadzone na fasoli, starty ser żółty lub polędwiczki wieprzowe.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35730
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6031
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35730
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6031
        
        
                Składniki
Fasolę gotujemy od podstaw, bądź kupujemy gotową w puszce. Warzywa kroimy w kostkę. Nastawiamy piekarnik, żeby się nagrzał. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, przyprawiamy kminem, papryką, tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 min.
W międzyczasie gotujemy ryż na pół twardo czyli 2-3 minuty krócej niż zaleca producent. Będzie nam się jeszcze piekł w piekarniku, a nie chcemy mieć papy. Fasolę podgrzewamy na patelni. Na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni, podgrzewamy fasolę. Dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, żeby związał fasolę. Dodajemy także łyżkę sosu BBQ, lub ostatecznie keczupu. Przyprawiamy kminem, papryką wędzoną i tymiankiem. Dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawiamy. Po około 10 minutach pieczenia warzyw, wyjmujemy naczynie i dodajemy ryż, a następnie fasolę. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Co jakiś czas można otworzyć piekarnik i przemieszać, aby smaki się przeszły. Gotowe danie podajemy z łyżką śmietany lub gęstego jogurtu, pokaźną ilością kolendry i dodatkową łyżeczką sosu BBQ.