Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to przepis wzorowany na kuchni Ameryki Łacińskiej, w której króluje fasola. Latynosi jak wiemy, w kuchni używają mnóstwo fasoli. I dobrze, bo jest bardzo zdrowa. Jest sycąca, może zastąpić mięsny posiłek (wysoka ilość białka), jest odżywcza (witaminy z grupy B). Przepis, który tutaj zamieszczam jest jarski, ale oczywiście można go zmodyfikować na własne potrzeby. Szczególnie polecane jest tutaj jajko sadzone na fasoli, starty ser żółty lub polędwiczki wieprzowe.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 69
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Fasolę gotujemy od podstaw, bądź kupujemy gotową w puszce. Warzywa kroimy w kostkę. Nastawiamy piekarnik, żeby się nagrzał. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa, przyprawiamy kminem, papryką, tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 min.
W międzyczasie gotujemy ryż na pół twardo czyli 2-3 minuty krócej niż zaleca producent. Będzie nam się jeszcze piekł w piekarniku, a nie chcemy mieć papy. Fasolę podgrzewamy na patelni. Na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni, podgrzewamy fasolę. Dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, żeby związał fasolę. Dodajemy także łyżkę sosu BBQ, lub ostatecznie keczupu. Przyprawiamy kminem, papryką wędzoną i tymiankiem. Dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Odstawiamy. Po około 10 minutach pieczenia warzyw, wyjmujemy naczynie i dodajemy ryż, a następnie fasolę. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Co jakiś czas można otworzyć piekarnik i przemieszać, aby smaki się przeszły. Gotowe danie podajemy z łyżką śmietany lub gęstego jogurtu, pokaźną ilością kolendry i dodatkową łyżeczką sosu BBQ.