Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana kapusta z mięsnym farszem

Zapiekana kapusta z mięsnym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2305 Ocena: 51013

Dodano:

Odsłon: 10851

To takie szybkie danie przypominające gołąbki.

Składniki

  • 50 g ryżu
  • 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • maggi
  • 1/2 główki kapusty średniej wielkości
  • 2 łyżki cukru
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 70 g sera żółtego (najlepiej w plastrach)
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekana kapusta z mięsnym farszem

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko.
    Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 szt) i posiekanym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
    Kapustę obgotowujemy w posłodzonym cukrem wrzątku ( do miękkości liści). Ostudzamy i wyjmujemy wewnętrzne liście.
    Passatę miksujemy z tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 12 listopada 2015 Specjalnie musialam sie zalogowac, aby dodac Pochwale dla Ciebie . wspaniale danie i bardzo mnie nim zaskoczyles. O ile bardzo lubie golabki, to zawsze mam opory przed ogromem pracy, jaka trzeba wlozyc w ich przygotowanie. twoj pomysl jest po prostu wspanialy i zaraz musze go wyprobowac. Pozdrawiam Cie serdecznie :-))) The best!!! Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń