Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana ryba z brokułem

Zapiekana ryba z brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1008 Ocena: 12444

Dodano:

Odsłon: 942

Piątkowa zapiekanka, filety rybne zapiekane z brokułem, polane pysznym sosem beszamel, posypane parmezanem a co najważniejsze zero smażenia.

Składniki

  • 1 kg dowolnego fileta rybnego
  • Mąka pszenna do panierki
  • Sól
  • Kurkuma
  • Papryka ostra
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Składniki na sos:
  • 2 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szk. mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz
  • Składniki dodatkowe:
  • 5 dag sera parmezan
  • 2 brokuł
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekana ryba z brokułem

Przygotowanie

  1. 1. Filety rybne kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, papryką oraz kurkumą. Panierujemy w mące, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  2. 2. Brokuł myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Układamy na upieczonej rybie.

  3. 3. Przygotowujemy sos, margarynę rozpuszczamy, dodajemy mąkę mieszając, żeby nie powstały nam grudki, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól i wlewamy stopniowo mleko. Gotujemy aż sos nam zgęstnieje.
    4. Sos układamy na warzywie i posypujemy startym serem parmezanem.
    5. Zapiekamy w 180°C do chwili rozpuszczenia się sera.

  4. 6. Gotowe.
    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń