Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne chociaż trochę pracochłonne danie - roladki z bakłażana, nadziewane fetą i zapieczone w sosie pomidorowym
Bakłażany pokroić wzdłuż na plasterki. Każdy plasterek posolić z obu stron i odłożyć na 30 minut.
W tym czasie przygotować sos.
Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć na niewielkim ogniu cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć mieszając przez kolejną minutę.
Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów, dodać wodę i gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas i lekko rozgniatając pomidory.
Na koniec doprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać oregano, następnie zmiksować sos na gładko.
Bakłażany wytrzeć z soli i z wody jaka z nich wypłynęła. Każdy plasterek posmarować lekko oliwą albo olejem ( ja to robię za pomocą kuchennego pędzelka).
Usmażyć na patelni grillowej ( można też upiec w piekarniku, w 180 stopniach przed 20 minut). Odstawić do przestygnięcia.
Przygotować nadzienie: czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia.
Na każdym plasterku bakłażana ułożyć po 2-3 łyżki nadzienia i zwinąć w rulonik.
Do naczynia do zapiekania wlać sos i ułożyć w nim na stojąco roladki bakłażanowe.
Zapiekać ok 20 minut.
Podawać z kuskusem albo makaronem
Z braku pomysłu i z tego co akurat było wyszedł taki szybki obiadek.Byłam zas...
Odsłon: 6479
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 11
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 29
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 121
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 473
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 423
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 11
Makaron tagliatelle w kremowym sosie śmietanowym z krewetkami i szpinakiem je...
Odsłon: 29
Sezon na rabarbar w pełni proponuje pyszne kruche ciasto z rabarbarem pianką...
Odsłon: 121
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 473
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 423
Składniki
Bakłażany pokroić wzdłuż na plasterki. Każdy plasterek posolić z obu stron i odłożyć na 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć na niewielkim ogniu cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć mieszając przez kolejną minutę. Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów, dodać wodę i gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas i lekko rozgniatając pomidory. Na koniec doprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać oregano, następnie zmiksować sos na gładko.
Bakłażany wytrzeć z soli i z wody jaka z nich wypłynęła. Każdy plasterek posmarować lekko oliwą albo olejem ( ja to robię za pomocą kuchennego pędzelka). Usmażyć na patelni grillowej ( można też upiec w piekarniku, w 180 stopniach przed 20 minut). Odstawić do przestygnięcia. Przygotować nadzienie: czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Na każdym plasterku bakłażana ułożyć po 2-3 łyżki nadzienia i zwinąć w rulonik. Do naczynia do zapiekania wlać sos i ułożyć w nim na stojąco roladki bakłażanowe. Zapiekać ok 20 minut. Podawać z kuskusem albo makaronem
Przepisy Dania główne
Dania główne
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – pyszna i prosta w przygotowaniu
Dania główne
Makaron z cukinią i fetą
Dania główne
Makaron z krewetkami i szpinakiem
Dania główne
Kurczak Magdy Gessler
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – pyszna i prosta w przygotowaniu
Witam serdecznie i zapraszam na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym,...
Odsłon: 11
Makaron z cukinią i fetą
Pyszny lekki letni obiadek .Makaron z cukinią , fetą z dodatkiem pesto, pomid...
Odsłon: 32