Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne chociaż trochę pracochłonne danie - roladki z bakłażana, nadziewane fetą i zapieczone w sosie pomidorowym
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 132
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 132
Składniki
Bakłażany pokroić wzdłuż na plasterki. Każdy plasterek posolić z obu stron i odłożyć na 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni oliwę, podsmażyć na niewielkim ogniu cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć mieszając przez kolejną minutę. Na patelnię wlać dwie puszki pomidorów, dodać wodę i gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając co jakiś czas i lekko rozgniatając pomidory. Na koniec doprawić solą, cukrem i pieprzem, dodać oregano, następnie zmiksować sos na gładko.
Bakłażany wytrzeć z soli i z wody jaka z nich wypłynęła. Każdy plasterek posmarować lekko oliwą albo olejem ( ja to robię za pomocą kuchennego pędzelka). Usmażyć na patelni grillowej ( można też upiec w piekarniku, w 180 stopniach przed 20 minut). Odstawić do przestygnięcia. Przygotować nadzienie: czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Na każdym plasterku bakłażana ułożyć po 2-3 łyżki nadzienia i zwinąć w rulonik. Do naczynia do zapiekania wlać sos i ułożyć w nim na stojąco roladki bakłażanowe. Zapiekać ok 20 minut. Podawać z kuskusem albo makaronem