Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane kluski szpinakowe to genialny sposób na przemycenie tego nielubianego warzywa do diety nawet największych niejadków. Danie jest delikatne, aromatyczne i mocno serowe.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22673
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15023
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44985
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 675
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 774
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22673
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15023
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44985
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 675
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 774
Składniki
Przygotuj kluski. Świeży szpinak włóż na patelnię i zalej odrobiną wody. Przykryj naczynie pokrywką i duś liście przez chwilę, do zwiędnięcia.
Przenieś liście na sitko i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Mocno je odciśnij z wody i drobno poszatkuj.
Przełóż szpinak do miski. Dodaj ricottę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wsyp mąkę i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Nabieraj ciasto łyżką i kładź je na wrzątek, zachowując nieco odległości między kolejnymi kluskami. Gotuj je przez 4-5 minut i wyjmuj po wypłynięciu na powierzchnię. Odłóż je na bok.
Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło. Dodaj liście szałwii i podsmaż je przez kilkanaście sekund. Dopraw do smaku.
Dołóż na patelnię kluski i smaż całość przez kilka minut, delikatnie mieszając i potrząsając.
Naczynie żaroodporne wysmaruj dość grubą warstwą masła i przenieś do środka kluski. Posyp całość tartym parmezanem i drobno posiekanym boczkiem.
Wstaw całość do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Zapiekane kluski szpinakowe wyjmij i podawaj na ciepło.