Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane kluski szpinakowe to genialny sposób na przemycenie tego nielubianego warzywa do diety nawet największych niejadków. Danie jest delikatne, aromatyczne i mocno serowe.
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 228
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 526
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 713
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1135
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 219
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6098
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 228
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 526
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 713
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1135
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 219
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6098
Składniki
Przygotuj kluski. Świeży szpinak włóż na patelnię i zalej odrobiną wody. Przykryj naczynie pokrywką i duś liście przez chwilę, do zwiędnięcia.
Przenieś liście na sitko i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Mocno je odciśnij z wody i drobno poszatkuj.
Przełóż szpinak do miski. Dodaj ricottę, jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wsyp mąkę i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
W garnku zagotuj osoloną wodę. Nabieraj ciasto łyżką i kładź je na wrzątek, zachowując nieco odległości między kolejnymi kluskami. Gotuj je przez 4-5 minut i wyjmuj po wypłynięciu na powierzchnię. Odłóż je na bok.
Przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło. Dodaj liście szałwii i podsmaż je przez kilkanaście sekund. Dopraw do smaku.
Dołóż na patelnię kluski i smaż całość przez kilka minut, delikatnie mieszając i potrząsając.
Naczynie żaroodporne wysmaruj dość grubą warstwą masła i przenieś do środka kluski. Posyp całość tartym parmezanem i drobno posiekanym boczkiem.
Wstaw całość do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Zapiekane kluski szpinakowe wyjmij i podawaj na ciepło.