Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane naleśniki pełnoziarniste.

Zapiekane naleśniki pełnoziarniste.

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 542

Dodano:

Odsłon: 1204

Naleśniki na bazie mąki pełnoziarnistej z dowolnym, ulubionym farszem. Posypane żółtym serem i zapiekane. Ja użyłem farszu pieczarkowo - warzywnego.

Składniki

  • Ciasto.
  • - mąka z pełnego przemiału - około 1 i 1/2 szklanki
  • - mleko - ok. 1 szklanka
  • - woda - ok. 1 i 1/2 szklanki
  • - olej - 3 łyżki
  • - jaja - 2 szt.
  • Farsz.
  • - pieczarki - ok. 0,5 kg
  • - warzywa gotowane z wywaru - 2 marchewki, pietruszka, seler , por
  • - cebula - 1 szt.
  • - świeżo zmielone: pieprz czarny, ziele angielskie i nasiona kolendry
  • - sól
  • - olej
  • Dodatkowo żółty ser i natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. - cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju

    - dodajemy umyte i pokrojone pieczarki

    - smażymy razem aż odparuje w całości woda

    - studzimy i razem z ugotowanymi warzywami z wywaru mielimy w maszynce na średnich oczkach ( 5 mm.)

    - całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, sól do smaku oraz pozostałe świeżo zmielone przyprawy i ponownie mieszamy
    - farsz mamy gotowy

  2. - do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z jajek, wlewamy olej, mleko i wodę, wsypujemy sól

    - wszystko dokładnie mieszamy

    - białka z jajek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do już wymieszanych składników ciasta

    - ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki

  3. - tak przygotowane ciasto jest już gotowe do smażenia

    - rozgrzewamy patelnię naleśnikową ( robimy próbę wody)

    - nalewamy pełna nalewkę ciasta i rozprowadzamy równo po całej rozgrzanej patelni

    - opiekamy z obydwu stron na rumiano

    UWAGA : W przypadku naleśników z mąki pełnoziarnistej temperatura smażenia powinna być niższa aniżeli w przypadku stosowania mąk drobnomielonych

  4. - usmażone placki naleśnikowe odkładamy na talerz kładąc jeden na drugim i przykrywamy żeby były ciepłe

    - po usmażeniu wszystkich rozsmarowujemy farsz na kolejnych plackach i zwijamy je w rulony

    - układamy w naczyniu żaroodpornym delikatnie posmarowanym tłuszczem a na wierzchu posypujemy startym żółtym serem

    - wstawiamy do piekarnika na około pół godziny i zapiekamy w temperaturze 170 stopni

    Możemy podawać z filiżanką barszczu bądź kremem z pieczarek.

    SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 lutego 2014 Pyszny farsz i całe naleśniki świetnie podane :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń