Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki na bazie mąki pełnoziarnistej z dowolnym, ulubionym farszem. Posypane żółtym serem i zapiekane. Ja użyłem farszu pieczarkowo - warzywnego.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 477
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 238
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9628
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1119
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4454
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 477
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 238
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9628
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1119
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4454
Składniki
- cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju - dodajemy umyte i pokrojone pieczarki - smażymy razem aż odparuje w całości woda - studzimy i razem z ugotowanymi warzywami z wywaru mielimy w maszynce na średnich oczkach ( 5 mm.) - całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, sól do smaku oraz pozostałe świeżo zmielone przyprawy i ponownie mieszamy - farsz mamy gotowy
- do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z jajek, wlewamy olej, mleko i wodę, wsypujemy sól - wszystko dokładnie mieszamy - białka z jajek ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do już wymieszanych składników ciasta - ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki
- tak przygotowane ciasto jest już gotowe do smażenia - rozgrzewamy patelnię naleśnikową ( robimy próbę wody) - nalewamy pełna nalewkę ciasta i rozprowadzamy równo po całej rozgrzanej patelni - opiekamy z obydwu stron na rumiano UWAGA : W przypadku naleśników z mąki pełnoziarnistej temperatura smażenia powinna być niższa aniżeli w przypadku stosowania mąk drobnomielonych
- usmażone placki naleśnikowe odkładamy na talerz kładąc jeden na drugim i przykrywamy żeby były ciepłe - po usmażeniu wszystkich rozsmarowujemy farsz na kolejnych plackach i zwijamy je w rulony - układamy w naczyniu żaroodpornym delikatnie posmarowanym tłuszczem a na wierzchu posypujemy startym żółtym serem - wstawiamy do piekarnika na około pół godziny i zapiekamy w temperaturze 170 stopni Możemy podawać z filiżanką barszczu bądź kremem z pieczarek. SMACZNEGO !