Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-11-2025
Zapiekane naleśniki z kurczakiem to efektowne i sycące danie podane pod pierzynką śmietanową z serem. Po zapieczeniu w piekarniku całość nabiera złotej skórki, a w środku farsz pozostaje soczysty, a naleśniki miękkie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5473
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 976
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5110
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1400
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5473
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 976
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11920
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5110
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1400
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, mleko, jajka, roztopione masło i szczyptę soli na gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut, a następnie smaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Cebulę posiekaj, tak samo zrób z pieczarkami. Podsmaż warzywa odrobinie oleju, dodaj kurczaka i smaż do zarumienienia. Dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj i jeszcze chwilę podduś.
Na każdy naleśnik na samym środku nałóż porcję farszu. Zrób mały kleks ze śmietany. Złóż najpierw obydwa brzegi do środka, a zwiń boki tak, aby powstały koperty. Układaj w naczyniu żaroodpornym, delikatnie natłuszczonym.
W małej misce wymieszaj serek śmietankowy ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj wierzch mieszanką serka i śmietany. Rozrzuć listki bazylii. Posyp startym serem żółtym.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut aż ser się roztopi i lekko zarumieni.