Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pozostało ci mięso z rosołu? To doskonała baza do farszu do naleśników! A ponieważ zapieka się je w piekarniku, możesz też wykorzystać nadmiarowe naleśniki z poprzedniego obiadu. Zapiekane naleśniki z mięsem z rosołu przygotowane według poniższego przepisu to danie dla 2-3 osób.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10694
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3355
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10694
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3355
Składniki
Połącz wszystkie składniki na naleśniki. Zmiksuj na jednolite ciasto.
Rozgrzej na patelni naleśnikowej odrobinę masła klarowanego. Odmierz niepełną łyżkę wazową ciasta i rozprowadź je równomiernie na patelni. Smaż przez niecałą minutę po każdej ze stron. Wysmaż w ten sposób całe ciasto (z tej porcji uzyskasz około 6 naleśników).
Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj do wstępnie rozdrobnionego mięsa. Zmiel je maszynką przez sitko o średnich oczkach. Dopraw ziołami, słodką papryką, chili, solą i pieprzem.
Napełnij naleśniki mięsnym farszem. Przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Oprósz startym na tarce serem.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 15 minut.
Podawaj naleśniki gorące, oprószone natką pietruszki i słodką papryką. Smakują wyśmienicie z dipem na bazie jogurtu, np. czosnkowym.