Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dla mnie, nie mi nic lepszego od własnoręcznie lepionych pierogów.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22620
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44733
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 680
Składniki
CIASTO PIEROGOWE: Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić jajko, posolić, dodać oliwę, wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut by "odpoczęło". Po tym czasie cieniutko rozwałkować ciasto, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
FARSZ DO PIEROGÓW WŁOSKICH ZE SZPINAKIEM: Umyty szpinak ułożyć na sicie, sparzyć, odsączyć, posiekać. Na patelni stopić margarynę, przesmażyć mięso, dodać szpinak i chwilkę smażyć, mieszając. Przestudzić, dodać utarty z solą czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Ugotowane pierogi ułożyć w żaroodpornym półmisku, posypać tartym parmezanem, polać stopionym masłem i zapiec w piekarniku.