Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane pierogi włoskie ze szpinakiem

Zapiekane pierogi włoskie ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1083

Dodano:

Odsłon: 7037

Jak dla mnie, nie mi nic lepszego od własnoręcznie lepionych pierogów.

Składniki

  • CIASTO PIEROGOWE (około 40 szt):
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • gorąca wona około 1 szklanka
  • jajko 1 szt
  • oliwa 1 łyżka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • FARSZ DO PIEROGÓW WŁOSKICH ZE SZPINAKIEM:
  • szpinak 30 dag
  • mielona wieprzowina 20 dag
  • czosnek 2-3 ząbki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, margaryna do smażenia
  • DO ZAPIECZENIA:
  • ser parmezan 20 g
  • masło 1 łyżka
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekane pierogi włoskie ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. CIASTO PIEROGOWE:
    Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić jajko, posolić, dodać oliwę, wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut by "odpoczęło". Po tym czasie cieniutko rozwałkować ciasto, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

  2. FARSZ DO PIEROGÓW WŁOSKICH ZE SZPINAKIEM:
    Umyty szpinak ułożyć na sicie, sparzyć, odsączyć, posiekać. Na patelni stopić margarynę, przesmażyć mięso, dodać szpinak i chwilkę smażyć, mieszając. Przestudzić, dodać utarty z solą czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

  3. Ugotowane pierogi ułożyć w żaroodpornym półmisku, posypać tartym parmezanem, polać stopionym masłem i zapiec w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 26 maja 2013 Uwielbiam wszystko co ze szpinakiem a Twoje pierogi wyglądają pięknie i na pewno są wyśmienite...Do wykonania:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 maja 2013 Arcyciekawy farsz na pierogi i pięknie pokazane etapy zrobienia. Pozdrawiam i kciuka zostawiam :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń