Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak dla mnie, nie mi nic lepszego od własnoręcznie lepionych pierogów.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113062
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 585
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113062
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 585
Składniki
CIASTO PIEROGOWE: Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek, wbić jajko, posolić, dodać oliwę, wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto owinąć w ściereczkę, zostawić na kilkanaście minut by "odpoczęło". Po tym czasie cieniutko rozwałkować ciasto, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
FARSZ DO PIEROGÓW WŁOSKICH ZE SZPINAKIEM: Umyty szpinak ułożyć na sicie, sparzyć, odsączyć, posiekać. Na patelni stopić margarynę, przesmażyć mięso, dodać szpinak i chwilkę smażyć, mieszając. Przestudzić, dodać utarty z solą czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Ugotowane pierogi ułożyć w żaroodpornym półmisku, posypać tartym parmezanem, polać stopionym masłem i zapiec w piekarniku.