Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane roladki naleśnikowe w stylu przypominającym cannelloni to połączenie delikatnych naleśników, aromatycznego farszu mięsno-serowego i soczystego sosu pomidorowego. To wszystko jest podane z zapieczonym, ciągnącym się serem i nutą tymianku lub oregano. Sprawdź, jak zrobić to danie, nawiązujące do włoskiego klasyka.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1454
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 513
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1454
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 513
Składniki
W misce połącz mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i olej. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładkie, lejące się ciasto bez grudek. Odstaw na 15–20 minut, aby mąka „napęczniała”. Dzięki temu naleśniki będą elastyczniejsze i nie będą się rwać przy zwijaniu.
Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię. Wylewaj cienką warstwę ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor (ok. 1–2 minuty z każdej strony). Gotowe naleśniki odstaw na talerz – najlepiej niech lekko przestygną, zanim zaczniesz je nadziewać farszem.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj cebulę, smaż aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek i pieczarki, smaż do miękka. Dodaj mięso mielone, rozdrabniając je łyżką. Smaż, aż całkowicie się zetnie. Dopraw solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, połącz z 2/3 startego sera żółtego. W rondelku podgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy, oregano, cukier, sól i pieprz. Gotuj 5–7 minut na małym ogniu.
Każdy naleśnik rozłóż, nałóż ok. 3 łyżki farszu mięsno–serowego. Zwiń w ciasne roladki. Naczynie żaroodporne lekko natłuść oliwą. Ułóż roladki obok siebie, przechylone lub równolegle. Polej sosem tak, aby były dobrze pokryte. Posyp resztą sera oraz świeżym tymiankiem lub oregano. Piecz w 180 °C przez 20–25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.