Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane tortille po meksykańsku są kolorowe, bogate w składniki, a do tego nieskomplikowane w przygotowaniu. Zrobisz nimi wrażenie na swoich gościach, a także podczas rodzinnego obiadu. Połączenie smaków słodkich i lekko ostrych, można odkrywać z każdym kęsem.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68192
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1984
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68192
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1984
Składniki
Zacznij od przygotowania mięsa. Kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę. Składniki na marynatę połącz w misce i dodaj do niej filety z kurczaka. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. Na dużej patelni (głębokiej) rozgrzej olej, usmaż kurczaka na złoto i przełóż do miski.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę, paprykę i marchewkę pokrój w kostkę. Podsmaż całość na tej samej patelni, co jakiś czas mieszając. Kiedy zmiękną, dodaj też kurczaka i imbir. Obierz też czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj na patelnię. Po chwili dodawaj po kolei wszystkie składniki sosu. Gotuj na średnim ogniu, a kiedy się zagotuje, zmniejsz moc palnika do minimum. Mieszaj od czasu do czasu aż sos lekko zgęstnieje.
Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotuj 2-3 minuty, zdejmij z ognia.
Na każdą tortillę nałóż porcję farszu, odsączając go delikatnie z sosu. Musi go zostać trochę do polania na wierzch. Zwiń tortille ciasno jak naleśnika. Układaj w naczyniu żaroodpornym delikatnie posmarowanym sosem. Wierzch polej pozostałością z patelni.
Ser zetrzyj na tarce. Posyp nim tortille po meksykańsku. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10–15 minut aż ser się roztopi i lekko zrumieni.