Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane udka z kurczaka to pyszny posiłek, który przyrządzisz w jednym naczyniu i to w mgnieniu oka! Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników i włożyć wszystko do piekarnika. Cudowna, miodowo-musztardowy sos łączy ze sobą mięso i ryż. Łatwo i prosto przyszykujesz pełnowartościowy obiad dla całej rodziny.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2333
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3475
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4221
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74182
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 577
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2333
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3475
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4221
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74182
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 577
Składniki
Przygotuj sos, mieszając w miseczce wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej pasty.
W osobnej misce wymieszaj bulion, miód, musztardę i czosnek granulowany. Dobrze wymieszaj całość do powstania gładkiej mieszaniny.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Wsyp do środka ryż i zalej go mieszanką bulionu. Wymieszaj.
Na wierzchu połóż pałki i udka z kurczaka. Posyp mięso solą i pieprzem.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zdejmij folię, wyjmij kurczaka i lekko przemieszaj ryż.
Kurczaka posmaruj dodatkowo przygotowanym wcześniej sosem i połóż z powrotem na ryżu. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, bez przykrywania.
Na ostatnie 3 minuty możesz włączyć funkcję przyrumieniania.
Zapiekane udka z kurczaka podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej sałatki.