Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane udka z kurczaka to pyszny posiłek, który przyrządzisz w jednym naczyniu i to w mgnieniu oka! Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników i włożyć wszystko do piekarnika. Cudowna, miodowo-musztardowy sos łączy ze sobą mięso i ryż. Łatwo i prosto przyszykujesz pełnowartościowy obiad dla całej rodziny.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1488
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1222
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1337
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1026
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1488
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1222
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1337
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1026
Składniki
Przygotuj sos, mieszając w miseczce wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej pasty.
W osobnej misce wymieszaj bulion, miód, musztardę i czosnek granulowany. Dobrze wymieszaj całość do powstania gładkiej mieszaniny.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Wsyp do środka ryż i zalej go mieszanką bulionu. Wymieszaj.
Na wierzchu połóż pałki i udka z kurczaka. Posyp mięso solą i pieprzem.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zdejmij folię, wyjmij kurczaka i lekko przemieszaj ryż.
Kurczaka posmaruj dodatkowo przygotowanym wcześniej sosem i połóż z powrotem na ryżu. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, bez przykrywania.
Na ostatnie 3 minuty możesz włączyć funkcję przyrumieniania.
Zapiekane udka z kurczaka podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, najlepiej z dodatkiem lekkiej sałatki.