Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bataty są znakomitym źródłem beta-karotenu, dodatkowo są bogate w witaminy B, C oraz E, a także sole mineralne jak potas czy sód. Warto zatem wprowadzić je do diety. Ze słodkich ziemniaków można przygotować wiele potraw, my proponujemy zrobić prostą zapiekankę, która posmakuje nie tylko dzieciom, ale także i dorosłym.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30774
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3573
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2607
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1084
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30774
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3573
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2607
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1084
Składniki
Parmezan i ser gruyere zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do przestudzenia.
Bataty obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki – świetnie do tego zadania sprawdzi się mandolina do warzyw.
Gotowe plasterki umieść w misce, polej roztopionym masłem, posyp tymiankiem (najlepiej przed posypaniem rozetrzyj go w placach, będzie bardziej aromatyczny), dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby każdy plasterek był pokryty masłem i przyprawami.
Dno i boki naczynia żaroodpornego natłuść oliwą.
Plasterki ziemniaków układaj warstwami w foremce, dociśnij lekko całość po każdej wyłożonej warstwie. Ostatnią posyp startymi serami.
Zapiekankę piecz w 220 stopniach Celsjusza, przez pierwsze 30 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, następne 15 minut bez przykrycia.
Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj około 5 minut, zanim pokroisz zapiekankę.