Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka a’la gołąbki to ciekawa wariancja klasycznego, polskiego dania. Jest znacznie prostsza w przygotowaniu niż oryginał – nie wymaga mozolnego zawijania w kapustę i pilnowania procesu gotowania. Z powodzeniem możesz także przygotować większą porcję na 2 lub nawet 3 dni.
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 278
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 119
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 110
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 148
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 278
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 119
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 110
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 148
Składniki
Ryż opłucz i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę posiekaj. Warzywa rozłóż do oddzielnych misek. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na średnim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Wlej na patelnię passatę pomidorową, śmietanę i cukier. Wymieszaj i gotuj sos na średnim ogniu do zredukowania objętości o ok. 1/3. Przygotuj gołąbki, mieszając w misce: ugotowany ryż, mięso, posiekaną kapustę i przyprawy. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
Do naczynia żaroodpornego wlej cienką warstwę przygotowanego sosu. Z mieszanki mięsnej formuj gołąbki i odkładaj je na wierzch. Polej je pozostałym sosem. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Włóż naczynie żaroodporne, szczelnie owinięte folią aluminiową. Piecz przez 45-50 minut, do miękkości kapusty i gotowości mięsa. Następnie odkryj folię i piecz przez kolejne 5 minut, by zapiekanka ładnie się zrumieniła. Zapiekankę a’la gołąbki podawaj na ciepło, udekorowane siekaną natką pietruszki.