Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka a’la gołąbki to ciekawa wariancja klasycznego, polskiego dania. Jest znacznie prostsza w przygotowaniu niż oryginał – nie wymaga mozolnego zawijania w kapustę i pilnowania procesu gotowania. Z powodzeniem możesz także przygotować większą porcję na 2 lub nawet 3 dni.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6318
Polecam.
Odsłon: 347
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6318
Polecam.
Odsłon: 347
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Ryż opłucz i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę posiekaj. Warzywa rozłóż do oddzielnych misek. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i marchewkę. Smaż warzywa na średnim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Wlej na patelnię passatę pomidorową, śmietanę i cukier. Wymieszaj i gotuj sos na średnim ogniu do zredukowania objętości o ok. 1/3. Przygotuj gołąbki, mieszając w misce: ugotowany ryż, mięso, posiekaną kapustę i przyprawy. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
Do naczynia żaroodpornego wlej cienką warstwę przygotowanego sosu. Z mieszanki mięsnej formuj gołąbki i odkładaj je na wierzch. Polej je pozostałym sosem. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Włóż naczynie żaroodporne, szczelnie owinięte folią aluminiową. Piecz przez 45-50 minut, do miękkości kapusty i gotowości mięsa. Następnie odkryj folię i piecz przez kolejne 5 minut, by zapiekanka ładnie się zrumieniła. Zapiekankę a’la gołąbki podawaj na ciepło, udekorowane siekaną natką pietruszki.