Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka bawarska

Zapiekanka bawarska

Autor:

Przepisów i artykułów: 2157 Ocena: 48000

Dodano:

Odsłon: 23143

O :)

Składniki

  • 4 bułki
  • 60 g masła
  • 4 jajka
  • 1/4 l mleka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 białe kiełbaski
  • 150 g śmietany 18%
  • łyżka musztardy
  • szczypta cukru
  • sól ,pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułki pokroiłem w kostkę , przełożyłem do miski.
    Roztopiłem masło i polałem nim bułczane kostki. Jajka roztrzepałem widelcem , wymieszałem z mlekiem , przyprawiłem solą i pieprzem.
    Natkę pietruszki poszatkowałem i dodałem do jajeczno-mlecznej mieszanki.
    Zalałem kostki bułek. Starannie , delikatnie wymieszałem i odstawiłem na ok. 10 minut aby napęczniały.
    Kiełbaski obrałem ze skórek , pokroiłem w kostkę i dodałem do bułczanej masy. Starannie wymieszałem.
    Wysmarowałem tłuszczem / u mnie masłem / żaroodporną formę i przełożyłem do niej masę.
    Zapiekankę parzyłem w kąpieli wodnej. W tym celu wstawiłem formę do wypełnionej wodą , tak żeby poziom wody był równy wysokości samej zapiekanki.
    Brytfannę z zapiekanką wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i piekłem ok. 50 minut , aż powierzchnia zapiekanki uzyskała złotobrązową barwę.

    Przygotowałem sos. Doprawiłem śmietanę do smaku musztardą , solą , pieprzem , szczyptą cukru , niewielką ilością soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sandra1 20 lutego 2014 wygląda zachęcająco i myślę, że czerstwy chleb zamiast bułeczek można wykorzystać w ten sposób, DO KSIĄŻKI :-) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 lutego 2014 dla takiej zapiekanki to ja bym pozostawił świeże bułeczki na kilka dni, by zrobiły się czerstwe:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 19 lutego 2014 ale super, dobry sposób na zużycie czerstwych bułeczek :) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń