Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś miłego i sytego dla podniebienia!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19922
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6961
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243773
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19922
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 500
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 542
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6961
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243773
Składniki
Na patelni lekko zrumieniłam posiekaną cebulę, dodałam mięso mielone i posiekany czosnek. można użyć dowolnego mielonego- najlepsza jest wołowina lub jagnięcina, indyk dobrze przyjmuje smaki i jest najchudszy.
Mięso doprawiłam na bogato w stylu greckim. Miałam jeszcze przesmażone pieczarki więc je dodałam- ale dodanie "warzyw" nie jest konieczne- ale zawsze zapiekanka może być lżejsza.
Zrobiłam beszamel. W rondelku rozpuściłam masło/ margarynę, dodałam mąkę, przesmażyłam ją mieszając i potem powoli dolewałam mleko i też mieszałam.
Dodałam starte sery, one się ładnie rozpuszczą a beszamel jeszcze bardziej zgęstnieje- dolałam mleka. Doprawiłam sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
Chochelkę beszamelu dodałam do mięsa mielonego aby zagęścić sos.
Resztę dodałam do ugotowanego w osolonej wodzie makaronu.
Do wytłuszczonego naczynia dałam makaron, warstwę mięsa i przykryłam cienką warstwą makaronu. Zapiekałam 45- 55 minut w 180 C. Najpierw przykryłam zapiekanką kawałkiem papieru do pieczenia.
:D
Smacznego :)