Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś miłego i sytego dla podniebienia!
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 199
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2392
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4455
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 199
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2392
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4455
Składniki
Na patelni lekko zrumieniłam posiekaną cebulę, dodałam mięso mielone i posiekany czosnek. można użyć dowolnego mielonego- najlepsza jest wołowina lub jagnięcina, indyk dobrze przyjmuje smaki i jest najchudszy.
Mięso doprawiłam na bogato w stylu greckim. Miałam jeszcze przesmażone pieczarki więc je dodałam- ale dodanie "warzyw" nie jest konieczne- ale zawsze zapiekanka może być lżejsza.
Zrobiłam beszamel. W rondelku rozpuściłam masło/ margarynę, dodałam mąkę, przesmażyłam ją mieszając i potem powoli dolewałam mleko i też mieszałam.
Dodałam starte sery, one się ładnie rozpuszczą a beszamel jeszcze bardziej zgęstnieje- dolałam mleka. Doprawiłam sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
Chochelkę beszamelu dodałam do mięsa mielonego aby zagęścić sos.
Resztę dodałam do ugotowanego w osolonej wodzie makaronu.
Do wytłuszczonego naczynia dałam makaron, warstwę mięsa i przykryłam cienką warstwą makaronu. Zapiekałam 45- 55 minut w 180 C. Najpierw przykryłam zapiekanką kawałkiem papieru do pieczenia.
:D
Smacznego :)