Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka bolońska powstała z myślą o prawdziwych miłośnikach spaghetti. W tym przepisie jest jeszcze więcej rozmaitych smaków, a dodatek ciągnącego się sera przypadnie ci do gustu.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente.
Cebulę posiekaj drobno, tak samo zrób z obranymi czosnkami. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj seler naciowy w drobną kostkę. Wszystkie warzywa podsmaż na odrobinie oleju na patelni. Kiedy zaczną robić się miękkie, zdejmij je. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki.
Na tej samej patelni umieść mięso. Posól je, popieprz i smaż co jakiś czas mieszając. Kiedy nie będzie już surowe, dodaj wcześniej przygotowane warzywa. Zalej przecierem pomidorowym, zawartością puszki z pomidorami i koncentratem. Dopraw bazylią i oregano. Zagotuj, mieszaj od czasu do czasu i po kilku minutach wyłącz palnik.
W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, cały czas podgrzewając, aż się zrobi jednolita masa. Dodawaj mleko, nie przestając mieszać. Dopraw przyprawami i gotuj na średnim ogniu aż sos zrobi się gęsty oraz jednolity.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź kilka łyżek białego sosu. Dodaj połowę makaronu, ponownie wylej odrobinę sosu. Przełóż cały farsz z mięsem i warzywami. Wyłóż drugą połowę makaronu i zalej ją białym sosem. Na wierzch wysyp tarty ser.
Umieść naczynie żaroodporne w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.