Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki to odświeżająca odmiana od klasycznych dań obiadowych złożonych z porcji mięsa i warzyw. Dokładnie te same składniki podane w inny sposób nabierają nowego smaku, co pozwala uniknąć monotonii w codziennym menu. Prosta zapiekanka brokułowa z kurczakiem to świetny pomysł na taki niestandardowy obiad.
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10737
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 215
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 191
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 759
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10737
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 215
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 191
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 759
Składniki
Pokrój w plastry bakłażana. Zasyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie spłucz z bakłażana nadmiar soli i osusz go ręcznikiem papierowym. Oddziel od siebie różyczki brokułu. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Obgotuj warzywa przez kilka minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kostki bulionowej.
Umyj i oczyść mięso z kurczaka. Pokrój na plasterki i oprósz je solą. Pokrój w plastry pomidory (możesz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Posiekaj drobno papryczkę chili.
Natłuść naczynie żaroodporne. Poukładaj w nim naprzemiennie wszystkie przygotowane składniki zapiekanki. Na koniec oprósz je posiekaną papryczką i ziołami prowansalskimi oraz spryskaj odrobiną oliwy. Wstaw na 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.
Przygotuj zasmażkę z masła i mąki (w rondelku, na wolnym ogniu). Stopniowo dodaj do niej mleko, cały czas mieszając sos. Gdy uzyska gładką, gęstą konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z rozkłóconym jajkiem i startym na tarce serem.
Zalej zapiekankę sosem i piecz jeszcze przez 20-30 minut. Jeśli zacznie się mocno rumienić, przykryj ją z wierzchu folią aluminiową.