Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki to odświeżająca odmiana od klasycznych dań obiadowych złożonych z porcji mięsa i warzyw. Dokładnie te same składniki podane w inny sposób nabierają nowego smaku, co pozwala uniknąć monotonii w codziennym menu. Prosta zapiekanka brokułowa z kurczakiem to świetny pomysł na taki niestandardowy obiad.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 30
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2045
Polecam.
Odsłon: 413
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 621
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1972
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 30
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2045
Polecam.
Odsłon: 413
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 621
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1972
Składniki
Pokrój w plastry bakłażana. Zasyp solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie spłucz z bakłażana nadmiar soli i osusz go ręcznikiem papierowym. Oddziel od siebie różyczki brokułu. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Obgotuj warzywa przez kilka minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kostki bulionowej.
Umyj i oczyść mięso z kurczaka. Pokrój na plasterki i oprósz je solą. Pokrój w plastry pomidory (możesz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Posiekaj drobno papryczkę chili.
Natłuść naczynie żaroodporne. Poukładaj w nim naprzemiennie wszystkie przygotowane składniki zapiekanki. Na koniec oprósz je posiekaną papryczką i ziołami prowansalskimi oraz spryskaj odrobiną oliwy. Wstaw na 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.
Przygotuj zasmażkę z masła i mąki (w rondelku, na wolnym ogniu). Stopniowo dodaj do niej mleko, cały czas mieszając sos. Gdy uzyska gładką, gęstą konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z rozkłóconym jajkiem i startym na tarce serem.
Zalej zapiekankę sosem i piecz jeszcze przez 20-30 minut. Jeśli zacznie się mocno rumienić, przykryj ją z wierzchu folią aluminiową.