Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka chlebowa to świetny i smaczny pomysł na wykorzystanie czerstwego chleba oraz resztek warzyw. W tej wersji przepisu użyto kalafiora, ale możesz bez obaw wrzucić do dania wszystkie warzywa, które znajdziesz w lodówce, a nawet wędliny czy mięso. Całość jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, idealna na tygodniowy obiad dla całej rodziny.
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 96
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 96
Składniki
Cebulę i marchewkę obierz i drobno pokrój. Kalafiora podziel na drobne różyczki i ugotuj al dente. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i warzywa, krótko przesmaż na dużym ogniu. Zmniejsz moc palnika i smaż dalej przez ok. 5 minut, często mieszając. Dodaj do warzyw wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem. Chleb pokrój w kostkę i także dołóż go na patelnię. Wszystko wymieszaj. Jajka ubij z mlekiem, solą i pieprzem na jednolity i pienistą masę.
Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Przełóż do niej warzywa z chlebem i zalej ubitymi jajkami. Delikatnie przemieszaj szpatułką, by jajka przesiąkły przez wszystkie składniki. Ser zetrzyj na tarce i posyp nim zapiekankę. Piekarnik nagrzej do 200 st. Celsjusza. Piecz danie przez 30 minut lub do momentu, kiedy jajka całkowicie się zetną. Zapiekankę chlebową wyjmij i daj jej odpocząć przez 5 minut. Potrawę podawaj na ciepło, posypaną posiekaną natką pietruszki.