Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i cebulą jest sycącą, szybką i niedrogą alternatywą na przygotowanie posiłku. Jest potrawą kaloryczną, doskonale bilansującą się po zimowym spacerze lub pracach na świeżym powietrzu. Smakuje, jak dla mnie popijana zsiadłym mlekiem, maślanką czy kefirem.
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4842
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4777
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44712
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 357
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4842
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4777
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44712
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 357
Składniki
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na 2-3 mm plasterki. Boczek kroimy w plasterki i smażymy obracając wraz z połową cebuli i czosnkiem, ok. 3 minut. Żaroodporną formę smarujemy smalcem, układamy warstwę plasterków ziemniaków, posypujemy szczyptą soli, pieprzu i czerwoną czubrycą.
Następnie układamy podsmażone plasterki boczku, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Na boczek układamy połowę pokrojonej surowej cebuli i posypujemy czubrycą, solą i pieprzem, na to ziemniaki pokrojone w plasterki, przyprawy, boczek wraz ze smażoną cebulą.
Górną warstwę zakańczamy plasterkami ziemniaków, przyprawami, solą, pieprzem i serem. Pieczemy na termoobiegu w nagrzanym piekarniku do 180°C pod przykryciem, przez 1,5 godziny.