Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i cebulą jest sycącą, szybką i niedrogą alternatywą na przygotowanie posiłku. Jest potrawą kaloryczną, doskonale bilansującą się po zimowym spacerze lub pracach na świeżym powietrzu. Smakuje, jak dla mnie popijana zsiadłym mlekiem, maślanką czy kefirem.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5051
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 14345
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3307
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1149
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5051
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 14345
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3307
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1149
Składniki
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na 2-3 mm plasterki. Boczek kroimy w plasterki i smażymy obracając wraz z połową cebuli i czosnkiem, ok. 3 minut. Żaroodporną formę smarujemy smalcem, układamy warstwę plasterków ziemniaków, posypujemy szczyptą soli, pieprzu i czerwoną czubrycą.
Następnie układamy podsmażone plasterki boczku, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Na boczek układamy połowę pokrojonej surowej cebuli i posypujemy czubrycą, solą i pieprzem, na to ziemniaki pokrojone w plasterki, przyprawy, boczek wraz ze smażoną cebulą.
Górną warstwę zakańczamy plasterkami ziemniaków, przyprawami, solą, pieprzem i serem. Pieczemy na termoobiegu w nagrzanym piekarniku do 180°C pod przykryciem, przez 1,5 godziny.