Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i cebulą jest sycącą, szybką i niedrogą alternatywą na przygotowanie posiłku. Jest potrawą kaloryczną, doskonale bilansującą się po zimowym spacerze lub pracach na świeżym powietrzu. Smakuje, jak dla mnie popijana zsiadłym mlekiem, maślanką czy kefirem.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1003
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666486
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1003
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666486
Składniki
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na 2-3 mm plasterki. Boczek kroimy w plasterki i smażymy obracając wraz z połową cebuli i czosnkiem, ok. 3 minut. Żaroodporną formę smarujemy smalcem, układamy warstwę plasterków ziemniaków, posypujemy szczyptą soli, pieprzu i czerwoną czubrycą.
Następnie układamy podsmażone plasterki boczku, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Na boczek układamy połowę pokrojonej surowej cebuli i posypujemy czubrycą, solą i pieprzem, na to ziemniaki pokrojone w plasterki, przyprawy, boczek wraz ze smażoną cebulą.
Górną warstwę zakańczamy plasterkami ziemniaków, przyprawami, solą, pieprzem i serem. Pieczemy na termoobiegu w nagrzanym piekarniku do 180°C pod przykryciem, przez 1,5 godziny.