Zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i cebulą jest sycącą, szybką i niedrogą alternatywą na przygotowanie posiłku. Jest potrawą kaloryczną, doskonale bilansującą się po zimowym spacerze lub pracach na świeżym powietrzu. Smakuje, jak dla mnie popijana zsiadłym mlekiem, maślanką czy kefirem.
Zapiekanka chłopska
Składniki
- 400 g świeżego chudego boczku
- 6-8 średnich ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki czubrycy czerwonej
- 1 łyżka ziela prowansalskiego
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego twardego pokrojonego w plastry lub startego
- Sól, pieprz do smaku
Składniki
- 400 g świeżego chudego boczku
- 6-8 średnich ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki czubrycy czerwonej
- 1 łyżka ziela prowansalskiego
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego twardego pokrojonego w plastry lub startego
- Sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na 2-3 mm plasterki. Boczek kroimy w plasterki i smażymy obracając wraz z połową cebuli i czosnkiem, ok. 3 minut. Żaroodporną formę smarujemy smalcem, układamy warstwę plasterków ziemniaków, posypujemy szczyptą soli, pieprzu i czerwoną czubrycą.

Następnie układamy podsmażone plasterki boczku, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Na boczek układamy połowę pokrojonej surowej cebuli i posypujemy czubrycą, solą i pieprzem, na to ziemniaki pokrojone w plasterki, przyprawy, boczek wraz ze smażoną cebulą.

Górną warstwę zakańczamy plasterkami ziemniaków, przyprawami, solą, pieprzem i serem. Pieczemy na termoobiegu w nagrzanym piekarniku do 180°C pod przykryciem, przez 1,5 godziny.

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3927

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 706
Ostatnio komentowane przepisy

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3927

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 706



Składniki
- 400 g świeżego chudego boczku
- 6-8 średnich ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki czubrycy czerwonej
- 1 łyżka ziela prowansalskiego
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego twardego pokrojonego w plastry lub startego
- Sól, pieprz do smaku
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na 2-3 mm plasterki. Boczek kroimy w plasterki i smażymy obracając wraz z połową cebuli i czosnkiem, ok. 3 minut. Żaroodporną formę smarujemy smalcem, układamy warstwę plasterków ziemniaków, posypujemy szczyptą soli, pieprzu i czerwoną czubrycą.
Następnie układamy podsmażone plasterki boczku, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Na boczek układamy połowę pokrojonej surowej cebuli i posypujemy czubrycą, solą i pieprzem, na to ziemniaki pokrojone w plasterki, przyprawy, boczek wraz ze smażoną cebulą.
Górną warstwę zakańczamy plasterkami ziemniaków, przyprawami, solą, pieprzem i serem. Pieczemy na termoobiegu w nagrzanym piekarniku do 180°C pod przykryciem, przez 1,5 godziny.