Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na lekki, bezmięsny obiad, sycącą kolację lub przekąskę na ciepło.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9618
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1149
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11501
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 519
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9618
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1149
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11501
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 519
Składniki
Wymieszać składniki na marynatę i odstawić ją na kilka minut.
W tym czasie umyć cukinię i pokroić ją w plastry grubości ok. 5 mm. Jeżeli skórka cukinii jest twarda, to należy ją zdjąć. Natrzeć plastry cukinii marynatą i odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej, najlepiej na całą noc.
Pomidory obrać i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego, wysmarowanego lekko olejem, układać na przemian plastry cukinii i pomidorów. Pomiędzy rzędami należy zostawić niewielki odstęp.
Zapiekać cukinię z pomidorami w temperaturze 190 st. C ok. 50 minut, po czym wyjąć naczynie z piekarnika i ostrożnie odlać wytworzony sok, pozostawiając niewielką ilość, by warzywa się nie przypaliły.
Bułki pokroić w plasterki, namoczyć w mleku, ułożyć w pomiędzy rzędami pomidorów cukinii i posypać serem żółtym i ziołami prowansalskimi.
Zapiekać całość ok. 10-15 minut, do stopienia sera.