Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na lekki, bezmięsny obiad, sycącą kolację lub przekąskę na ciepło.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5043
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2266
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5043
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2266
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 164
Składniki
Wymieszać składniki na marynatę i odstawić ją na kilka minut.
W tym czasie umyć cukinię i pokroić ją w plastry grubości ok. 5 mm. Jeżeli skórka cukinii jest twarda, to należy ją zdjąć. Natrzeć plastry cukinii marynatą i odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej, najlepiej na całą noc.
Pomidory obrać i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego, wysmarowanego lekko olejem, układać na przemian plastry cukinii i pomidorów. Pomiędzy rzędami należy zostawić niewielki odstęp.
Zapiekać cukinię z pomidorami w temperaturze 190 st. C ok. 50 minut, po czym wyjąć naczynie z piekarnika i ostrożnie odlać wytworzony sok, pozostawiając niewielką ilość, by warzywa się nie przypaliły.
Bułki pokroić w plasterki, namoczyć w mleku, ułożyć w pomiędzy rzędami pomidorów cukinii i posypać serem żółtym i ziołami prowansalskimi.
Zapiekać całość ok. 10-15 minut, do stopienia sera.