Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na lekki, bezmięsny obiad, sycącą kolację lub przekąskę na ciepło.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Wymieszać składniki na marynatę i odstawić ją na kilka minut.
W tym czasie umyć cukinię i pokroić ją w plastry grubości ok. 5 mm. Jeżeli skórka cukinii jest twarda, to należy ją zdjąć. Natrzeć plastry cukinii marynatą i odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej, najlepiej na całą noc.
Pomidory obrać i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego, wysmarowanego lekko olejem, układać na przemian plastry cukinii i pomidorów. Pomiędzy rzędami należy zostawić niewielki odstęp.
Zapiekać cukinię z pomidorami w temperaturze 190 st. C ok. 50 minut, po czym wyjąć naczynie z piekarnika i ostrożnie odlać wytworzony sok, pozostawiając niewielką ilość, by warzywa się nie przypaliły.
Bułki pokroić w plasterki, namoczyć w mleku, ułożyć w pomiędzy rzędami pomidorów cukinii i posypać serem żółtym i ziołami prowansalskimi.
Zapiekać całość ok. 10-15 minut, do stopienia sera.