Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na lekki, bezmięsny obiad, sycącą kolację lub przekąskę na ciepło.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30983
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3667
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5139
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30983
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3667
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5139
Składniki
Wymieszać składniki na marynatę i odstawić ją na kilka minut.
W tym czasie umyć cukinię i pokroić ją w plastry grubości ok. 5 mm. Jeżeli skórka cukinii jest twarda, to należy ją zdjąć. Natrzeć plastry cukinii marynatą i odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej, najlepiej na całą noc.
Pomidory obrać i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego, wysmarowanego lekko olejem, układać na przemian plastry cukinii i pomidorów. Pomiędzy rzędami należy zostawić niewielki odstęp.
Zapiekać cukinię z pomidorami w temperaturze 190 st. C ok. 50 minut, po czym wyjąć naczynie z piekarnika i ostrożnie odlać wytworzony sok, pozostawiając niewielką ilość, by warzywa się nie przypaliły.
Bułki pokroić w plasterki, namoczyć w mleku, ułożyć w pomiędzy rzędami pomidorów cukinii i posypać serem żółtym i ziołami prowansalskimi.
Zapiekać całość ok. 10-15 minut, do stopienia sera.