Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka drwala jest sycąca, a do tego łatwo ją przygotować z prostych składników.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21385
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25452
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21385
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25452
Składniki
Frankfurterki pokrój na plasterki, a boczek wędzony w małe kawałki. Paprykę żółtą umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmaż boczek, aż się zrumieni. Dodaj cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj frankfurterki i paprykę, smaż wszystko razem przez kilka minut aż składniki się połączą. Na koniec dopraw całość papryką mieloną, czosnkiem granulowanym i natką pietruszki.
Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki.
W misce wymieszaj śmietankę, koncentrat pomidorowy i dopraw całość solą i pieprzem. Zamieszaj, aby uzyskać gładki sos.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W naczyniu żaroodpornym najpierw rozsmaruj łyżkę sosu, następnie ułóż warstwę z połowy ziemniaków, podsmażony farsz i ponownie ziemniaki. Całość polej przygotowanym sosem śmietanowo-pomidorowym. Posyp zapiekankę startym serem.
Wstaw zapiekankę drwala do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut aż ser się roztopi i nabierze złocistego koloru.