Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2434

Dodano:

Odsłon: 1820

Co powiecie na gołąbki w formie zapiekanki?Taka wersja jest równie pyszna co tradycyjne gołąbki zawijane.

Składniki

  • 1 mała biała kapusta
  • 800 g mięsa mielonego
  • 2 szklanki ryżu
  • sól majeranek pieprz
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sól,cukier do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka gołąbkowa

Przygotowanie

  1. Do garnka przełożyć pomidory i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia.

    Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków,ale nie trzeba się starać żeby liście były w jednym kawałku :).Ja przekroiłam kapustę na pół powycinałam liście i gotowałam je w wodzie ok.10-15 min.

    Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia.

    Do mięsa mielonego dodajemy ryż i doprawiamy dobrze solą i majerankiem.

    Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy kilka liści kapusty następnie warstwę mięsa z ryżem i polewamy sosem pomidorowym(2-3 łyżki).Dalej układamy warstwy tak samo czyli liście kapusty,mięso i sos pomidorowy.Ostatnią warstwą musi być kapusta i ja także polewamy sosem.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i zapiekamy ok.1 godzinę.Na 15 min.przed końcem odkrywamy naczynie i pieczemy dalej.

    Po upieczeniu zapiekankę kroimy nakładamy na talerz i polewamy pozostałym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń