Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 2389
Dodano: 25.04.2017
Odsłon: 1949
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Do garnka przełożyć pomidory i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia.
Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków,ale nie trzeba się starać żeby liście były w jednym kawałku :).Ja przekroiłam kapustę na pół powycinałam liście i gotowałam je w wodzie ok.10-15 min.
Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia.
Do mięsa mielonego dodajemy ryż i doprawiamy dobrze solą i majerankiem.
Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy kilka liści kapusty następnie warstwę mięsa z ryżem i polewamy sosem pomidorowym(2-3 łyżki).Dalej układamy warstwy tak samo czyli liście kapusty,mięso i sos pomidorowy.Ostatnią warstwą musi być kapusta i ja także polewamy sosem.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i zapiekamy ok.1 godzinę.Na 15 min.przed końcem odkrywamy naczynie i pieczemy dalej.
Po upieczeniu zapiekankę kroimy nakładamy na talerz i polewamy pozostałym sosem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)