Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka gołąbkowa

zapiekanka gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 3131

Dodano:

Odsłon: 6340

Bardzo dobra zapiekanka z kapusty, ryżu i mielonego mięsa. W smaku przypomina gołąbki a dużo mniej przy niej roboty niż w tradycyjnych gołąbkach. Polecam!

Składniki

  • 2 woreczki ryżu
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • mała kapusta
  • passata pomidorowa
  • przyprawy do mięsa mielonego
  • można dodać jajko do mięsa mielonego lecz nie jest to konieczne
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy al dente. Mięso mielimy. Kapustę siekamy i gotujemy ok 5 min. Ugotowany ryż mieszamy ze zmielonym mięsem i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u nas papryka słodka, czosnek, papryka ostra, majeranek,odrobina soli, pieprz). Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem. Na dno wykładamy 1/3 kapusty, na kapustę połowę mięsa z ryżem, mięso polewamy połową passaty pomidorowej, następnie 1/3 kapusty, drugą połowę mięsa z ryżem i na samą górę znowu kapustę. Całość polewamy passatą pomidorową.

  2. Pieczemy pod przykryciem ok 1h i 15 min w 200 st. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń