Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka gołąbkowa smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale składniki układamy w formie lazagnii. Jeśli lubicie gołąbki, ta potrawa też z pewnością wam zasmakuje.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1561
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 271
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1561
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 271
Składniki
Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut. Przełożyć na sito, ostudzić.
W misce wymieszać mięso mielone z ryżem, z usmażoną cebulką oraz posiekaną natką pietruszki. Dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Drugą cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Wlać bulion oraz pomidory z puszki. Całość zamieszać, zagotować, doprawić do smaku.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu, i połowę sosu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa, znów kapustę i na górze rozprowadzić sos, przykryć.
Zapiekankę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 90 min. Po wyciągnięciu z pieca odczekać z 20minut, aby można ją było pokroić w spójne porcje.