Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna ze smaczniejszych zapiekanek wzorowana na znanej i lubianej sałatce gyros. U mnie w wersji z ryżem basmati, który nadaje jej fajnego posmaku. Ryż możecie zastąpić makaronem, jeśli taką wersję preferujecie. Chrupiące warzywa, soczyste mięso i ciągnący się ser to połączenie, które zawsze smakuje świetnie.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 341
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 103
Bowl to pożywne, zdrowe i lekkie danie, które możemy przygotować z naszych ul...
Odsłon: 331
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 227
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 341
Po urlopie zostają wspomnienia nie tylko na zdjęciach :) Słoweńsko-chorwacka...
Odsłon: 103
Bowl to pożywne, zdrowe i lekkie danie, które możemy przygotować z naszych ul...
Odsłon: 331
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 227
Składniki
Mięso pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie gyros przez około pół godziny. Na patelni, na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso i smażyć do miękkości co jakiś czas mieszając. Ryż ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić. Majonez i ketchup wymieszać. Paprykę pokroić w kostkę, ogórki na plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć ryż. Polać sosem, posypać startymi serami, dodać mięso z cebulą, polać sosem i posypać serem. Paprykę, kukurydzę i ogórka wymieszać. Przełożyć na wierzch zapiekanki, polać sosem i posypać serem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez ok. 40 minut.