Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka gyros, najlepsza zapiekanka jaką jadłam.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 1558
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1722
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 1558
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1722
Składniki
Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Mięso pokrój w paski a następnie w drobną kostkę. Cebulę obierz i posiekaj również w kosteczkę, wrzuć do mięsa, następnie wlej 2,3 łyżki oleju, wsyp przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj. Mięso z cebulą podsmaż na patelni, na niedużej ilości oleju. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu układając mięso na ręczniku papierowym. Ogórki konserwowe pokrój w plasterki, ja użyłam gotowych zaprawionych latem – przepis znajdziesz tu => Ogórki w zalewie gyros. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj ze sobą. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wyłóż ugotowany ryż i wyrównaj łyżką. Następnie ryż posmaruj sosem, wyłóż podsmażone mięso z cebulą. Posyp tartym serem. Ułóż warstwę ogórków, u mnie odsączyłam z zalewy, następnie wyłożyłam na zapiekankę. Posmaruj ogórki resztą sosu i posyp resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę wrzuć do piekarnika na 30 min. piecz w temp. 180 °C, góra-dół, bez termoobiegu. Podawaj jeszcze ciepłą wyjętą z piekarnika. Smacznego!!!