Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dość długo przymierzałam się do zapiekanki gyros. Próbowałam kilku przepisów, ale w większości nam nie smakowały. Po kilku próbach przymierzyłam się do zrobienia własnej wersji, na którą składa się kilka przepisów i moja inwencja. Efekt uważam za zadowalający, zważywszy na to, iż zapiekanka zniknęła jeszcze tego samego dnia :)
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 109
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 615
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3461
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 708
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4141
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 109
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 615
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3461
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 708
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4141
Składniki
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku według wskazań producenta. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, curry i przyprawą gyros. Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Szklimy ze szczyptą soli na łyżeczce masła klarowanego. Odkładamy do miseczki, tłuszcz zostawiamy na patelni.
Paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy kilka minut na tłuszczu, który pozostał po cebuli. Smażymy ze szczyptą soli do chwili, aż papryka zmięknie i ładnie się zrumieni. Podsmażoną odkładamy do miseczki.
Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni po papryce. W razie potrzeby dodajemy odrobinkę masła klarowanego. Usmażone, przekładamy do miseczki. Jeśli został tłuszcz, to nie wylewamy go.
Na patelni podsmażamy kurczaka. Jeśli został nam tłuszcz po pieczarkach, to smażymy na nim. Jeśli nie został, nie szkodzi - dodaliśmy do kurczaka odrobinę oleju, wystarczy. Podsmażamy kurczaka, aż woda odparuje, a mięso będzie miało piękny, apetyczny, złoty kolor.
Przygotowujemy sos: do dużego kubka wrzucamy jogurt, majonez, keczup, sok z cytryny, suszony czosnek, sól i pieprz. Całość starannie mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu (1,5 torebki) i posypujemy lekko curry.
Na ryż wykładamy połowę kukurydzy i połowę papryki. Na to wykładamy całe mięso z piersi kurczaka.
Na kurczaka wykładamy pieczarki, resztę kukurydzy, papryki i cebulę.
Na tym rozprowadzamy wcześniej przygotowany sos.
Na sos wykładamy resztę ryżu (pozostałe 1,5 torebki) i leciutko dociskamy, żeby wyrównać powierzchnię zapiekanki.
W ostatniej kolejności posypujemy zapiekankę startym, żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach około 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia żaroodpornego i dopiekamy jeszcze kilka minut, aż ser ładnie się zrumieni. Podajemy na gorąco. Ale na zimno też jest niezła :)) Smacznego!!!!