Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka hamburgerowa to bardzo ciekawe danie, które stanowi wariację na temat tradycyjnej potrawy irlandzkiej, znanej jako zapiekanka szewska.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1485
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 368
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 50
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 90
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1485
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 368
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 50
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 90
Składniki
Przygotuj masę mięsną. Mięso zmiel lub rozdrobnij robotem kuchennym. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp wszystkie przyprawy: paprykę, pieprz i sól. Smaż je przez minutę. Dodaj mięso. Usmaż je na złoty kolor, do całkowitego odparowania płynu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zdejmij z ognia.
W osobnej miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z sosem Worcestershire. Dodaj posiekaną kapustę. Przełóż wszystko do garnka i zalej bulionem wołowym. Gotuj przez ok. 25 minut, odparowując nadmiar płynu.
Ogórki pokrój w plasterki.
Przygotuj bułeczki. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i utrzyj razem pod palcami, aż masa będzie miała konsystencję bułki tartej.
Do masy na bułeczki dodaj ser, mleko i musztardę. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Masę przełóż na blat obsypany mąką. Uformuj kulę i owiń ją w folię spożywczą. Odłóż do lodówki na pół godziny.
Kiedy ciasto odpocznie, przełóż je z powrotem na obsypany mąką i spłaszcz je ręką na grubość ok. 2 cm. Wytnij szklanką kółka do wykończenia masy.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż w nim po kolei: kapustę, ogórki kiszone, tarty ser, wołowinę. Na mięso połóż bułeczki. Posmaruj je mlekiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Zapiekankę hamburgerową zapiekaj przez 30 minut do wyrośnięcia i zrumienienia bułeczek. Danie wyjmij z piekarnika i podawaj gorące, udekorowane śmietaną i natką pietruszki.