Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka hamburgerowa to bardzo ciekawe danie, które stanowi wariację na temat tradycyjnej potrawy irlandzkiej, znanej jako zapiekanka szewska.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 275
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1372
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4266
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 275
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1372
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4266
Składniki
Przygotuj masę mięsną. Mięso zmiel lub rozdrobnij robotem kuchennym. Na patelni rozgrzej olej. Wsyp wszystkie przyprawy: paprykę, pieprz i sól. Smaż je przez minutę. Dodaj mięso. Usmaż je na złoty kolor, do całkowitego odparowania płynu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zdejmij z ognia.
W osobnej miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z sosem Worcestershire. Dodaj posiekaną kapustę. Przełóż wszystko do garnka i zalej bulionem wołowym. Gotuj przez ok. 25 minut, odparowując nadmiar płynu.
Ogórki pokrój w plasterki.
Przygotuj bułeczki. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i utrzyj razem pod palcami, aż masa będzie miała konsystencję bułki tartej.
Do masy na bułeczki dodaj ser, mleko i musztardę. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Masę przełóż na blat obsypany mąką. Uformuj kulę i owiń ją w folię spożywczą. Odłóż do lodówki na pół godziny.
Kiedy ciasto odpocznie, przełóż je z powrotem na obsypany mąką i spłaszcz je ręką na grubość ok. 2 cm. Wytnij szklanką kółka do wykończenia masy.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż w nim po kolei: kapustę, ogórki kiszone, tarty ser, wołowinę. Na mięso połóż bułeczki. Posmaruj je mlekiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Zapiekankę hamburgerową zapiekaj przez 30 minut do wyrośnięcia i zrumienienia bułeczek. Danie wyjmij z piekarnika i podawaj gorące, udekorowane śmietaną i natką pietruszki.