Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczną, pożywną, zdrową oraz pełną warzyw zapiekankę z kaszy jaglanej z dodatkiem żółtego sera. Całość świetnie komponuje się z delikatnym sosem czosnkowym.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
1 część kaszy gotujemy w dwóch częściach delikatnie osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła - studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę (jeśli mamy ser w plastrach) i dodajemy do kaszy razem z 0,5 łyżeczki kurkumy - wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę - odstawiamy. Następnie przygotowujemy delikatny sos czosnkowy: Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła prowansalskie, tymianek oraz cukier brzozowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natki siekamy, a cebule i paprykę kroimy w kostkę. Na patelni delikatnie wysmarowanej olejem rzepakowym szklimy cebulkę, następnie dodajemy startą marchewkę, pokrojoną paprykę oraz natki i dusimy chwilę pod przykryciem do nabrania miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie warzywa przekładamy do masy jaglano - serowej, dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 35 minut. Gotową zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym. Życzę smacznego! :)