Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka jaglano - warzywna z serem

Zapiekanka jaglano - warzywna z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24790

Dodano:

Odsłon: 74932

Propozycja na smaczną, pożywną, zdrową oraz pełną warzyw zapiekankę z kaszy jaglanej z dodatkiem żółtego sera. Całość świetnie komponuje się z delikatnym sosem czosnkowym.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ:
  • 130 g kaszy jaglanej
  • 50 g żółtego sera
  • 2 marchewki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • SKŁADNIKI NA DELIKATNY SOS CZOSNKOWY:
  • 150 g kremowego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
  • sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1 część kaszy gotujemy w dwóch częściach delikatnie osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła - studzimy.

    Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę (jeśli mamy ser w plastrach) i dodajemy do kaszy razem z 0,5 łyżeczki kurkumy - wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę - odstawiamy.

    Następnie przygotowujemy delikatny sos czosnkowy:

    Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła prowansalskie, tymianek oraz cukier brzozowy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natki siekamy, a cebule i paprykę kroimy w kostkę.

    Na patelni delikatnie wysmarowanej olejem rzepakowym szklimy cebulkę, następnie dodajemy startą marchewkę, pokrojoną paprykę oraz natki i dusimy chwilę pod przykryciem do nabrania miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Następnie warzywa przekładamy do masy jaglano - serowej, dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.

    Całość przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 35 minut.

    Gotową zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 24 sierpnia 2014 Bardzo interesujący pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej. Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń