Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dietetycy zalecają ograniczanie spożycia smażonych potraw. Co nie oznacza, że musisz zrezygnować z ulubionych kotletów czy ziemniaków z chrupiącą skórką. Podobne, a nawet jeszcze pyszniejsze dania przygotujesz w piekarniku, z użyciem minimalnej ilości tłuszczu. Taka jest zapiekanka jesienna!
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 45
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4184
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8626
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 882
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 45
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4184
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8626
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 882
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w cząstki. Podgotuj 10 minut na parze.
Opłucz fasolkę i odetnij końcówki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie (około 10 minut). Możesz też ugotować ją na parze razem z ziemniakami.
Umyj paprykę, usuń gniazdo nasienne i pokrój warzywo w paski.
Namocz kajzerkę w mleku. Dokładnie odciśnij jego nadmiar.
Posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z mięsem. Dodaj namoczoną kajzerkę, jajko i natkę pietruszki. Wyrób składniki dłonią na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie, podłużne kotleciki. Obsmaż je krótko na bardzo niewielkiej ilości oleju.
Połącz w moździerzu wszystkie przyprawy (z wyjątkiem zmielonej już papryki) i rozetrzyj na proszek. Dodaj paprykę i trochę soli.
Ułóż w lekko natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym podsmażone kotleciki, a na nich i wszystkie warzywa. Skrop warzywa oliwą i oprósz mieszanką przyprawową.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do miękkości ziemniaków).
Zapiekankę jesienną podawaj z ryżem lub ulubioną kaszą.