Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dietetycy zalecają ograniczanie spożycia smażonych potraw. Co nie oznacza, że musisz zrezygnować z ulubionych kotletów czy ziemniaków z chrupiącą skórką. Podobne, a nawet jeszcze pyszniejsze dania przygotujesz w piekarniku, z użyciem minimalnej ilości tłuszczu. Taka jest zapiekanka jesienna!
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1618
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232035
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5099
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1618
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232035
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5099
Składniki
Obierz ziemniaki i pokrój w cząstki. Podgotuj 10 minut na parze.
Opłucz fasolkę i odetnij końcówki. Ugotuj al dente w osolonej wodzie (około 10 minut). Możesz też ugotować ją na parze razem z ziemniakami.
Umyj paprykę, usuń gniazdo nasienne i pokrój warzywo w paski.
Namocz kajzerkę w mleku. Dokładnie odciśnij jego nadmiar.
Posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz z mięsem. Dodaj namoczoną kajzerkę, jajko i natkę pietruszki. Wyrób składniki dłonią na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie, podłużne kotleciki. Obsmaż je krótko na bardzo niewielkiej ilości oleju.
Połącz w moździerzu wszystkie przyprawy (z wyjątkiem zmielonej już papryki) i rozetrzyj na proszek. Dodaj paprykę i trochę soli.
Ułóż w lekko natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym podsmażone kotleciki, a na nich i wszystkie warzywa. Skrop warzywa oliwą i oprósz mieszanką przyprawową.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut (do miękkości ziemniaków).
Zapiekankę jesienną podawaj z ryżem lub ulubioną kaszą.