Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka Karamba to fantastyczne połączenie soczystego kurczaka i kolorowych warzyw w otoczeniu aromatycznych przypraw pod serową pierzynką. Kmin rzymski, chili i słodka papryka nadają latynoskiego pazura, a różnorodność składników sprawia, że masz ochotę na dokładkę. Dzięki tej potrawie jedno „karamba” przy stole gwarantowane – czy to z radości, czy na widok, jak szybko znika z talerzy!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 432
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 82
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 106
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 432
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 82
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 106
Składniki
W miseczce rozmieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dodaj 2-3 łyżki oliwy, wymieszaj. Mięso z kurczaka umyj i osusz, po czym pokrój na długie paski. Dokładnie natrzyj marynatą mięso i odstaw na ok. 15 minut.
W tym czasie obierz cebulę i pokrój w piórka. Papryki oczyść z nasion i błonek, po czym pokrój w paski. Brokuły podziel na drobne różyczki, a kapustę drobno posiekaj.
Zamarynowanego kurczaka krótko przesmaż na mocnym ogniu i przełóż do naczynia do zapiekania. Ułóż przygotowane warzywa, posyp solą i czarnym pieprzem. Wlej ok. 100 ml wody, zamknij pokrywę naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Jeśli preferujesz bardziej mięsne potrawy, dodaj także pokrojoną w plasterki kiełbasę. Zamiast surowej cebuli, brokułu, kapusty i papryki możesz wstępnie przesmażyć warzywa na patelni z odrobiną oliwy i w takiej formie wrzucić do zapiekanki.
Po 20 minutach posyp zapiekankę serem i zapiekaj bez przykrycia ok. 10 minut. Upieczoną zapiekankę karamba wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, po czym wykrawaj porcje, przekładaj na talerze i podawaj. Świetnie smakuje samodzielnie, z dodatkiem gęstej śmietany i salsy lub lekkiej sałatki ze świeżych warzyw.