Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka kebab z frytkami to obecnie jedna z moich ulubionych zapiekanek. Jest bardzo syta i smaczna. Każdy na pewno przygotowywał słynną i bardzo popularną zapiekankę kebab.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100573
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5820
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100573
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1966
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5820
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5819
Składniki
Zaczynam od przygotowania mięsa. Filet z kurczaka kroję w kostkę i przyprawiam sól, pieprz oraz przyprawa do kurczaka. Mięso smażę na oleju. Ryż gotuję 15 minut. Można dodać do wody kostkę rosołową jeśli oczywiście ktoś używa. Pozostałe składniki kroję w mniejszą kostkę a ser ścieram na tarce. Przygotowuję również sos do sałatki. Majonez, ketchup i musztardę łączę ze sobą. Ja użyłam ketchup łagodny i musztardę sarepską. Przygotowuję naczynie do zapiekania. Piekarnik już można nagrzać na 220 stopni. Na dnie natłuszczonego naczynia układam podgotowany ryż. Tu zazwyczaj dodaję jeszcze sól oraz pieprz. Na ryż nakładam sos (połowę) oraz ser żółty. Następnie układam pozostałe składniki. Podsmażony filet z kurczaka oraz cebulę. Na mięso układam pomidorki koktajlowe pokrojone na pół oraz ogórek konserwowy. Dodaję sól oraz pieprz a następnie posypuję serem żółtym i układam warstwę sera żółtego. Na górze układam frytki. Ja zdecydowałam się na frytki mrożone. Ok. 30 minut wcześniej wyciągnęłam je z lodówki. Frytki ułożyłam na samej górze zapiekanki więc nie musiałam wcześniej ich podsmażać. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekałam w piekarniku nagrzanym na 220 stopni ok. 30 minut. Gdy zauważymy że frytki zbyt wcześnie się rumienią można zapiekankę przykryć folią spożywczą.