Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka makaronowa jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 399
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 299
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 399
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 299
Składniki
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę. Cebulę obrać, posiekać.
Na patelni podsmażyć najpierw boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dodać kiełbasę, a po chwili cebulę, chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek.
Patelnię zdjąć z gazu, dodać makaron, wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W małym garnuszku roztrzepać jajka z mlekiem, śmietaną, szczyptą soli, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem. Powstałym sosem zalać równomiernie zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch zapiekanki.
Naczynie przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby ser się ładnie zrumienił.
Po wyjęciu z pieca, zapiekance pozwalamy na chwilę odpocząć i dopiero wtedy nakładamy na talerze.