Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka makaronowa jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8649
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7235
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4944
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327882
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8649
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7235
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4944
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327882
Składniki
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę. Cebulę obrać, posiekać.
Na patelni podsmażyć najpierw boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dodać kiełbasę, a po chwili cebulę, chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek.
Patelnię zdjąć z gazu, dodać makaron, wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W małym garnuszku roztrzepać jajka z mlekiem, śmietaną, szczyptą soli, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem. Powstałym sosem zalać równomiernie zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch zapiekanki.
Naczynie przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby ser się ładnie zrumienił.
Po wyjęciu z pieca, zapiekance pozwalamy na chwilę odpocząć i dopiero wtedy nakładamy na talerze.