Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanka makaronowa jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 27
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 54
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 273
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 53
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 27
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 54
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 273
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 53
Składniki
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę. Cebulę obrać, posiekać.
Na patelni podsmażyć najpierw boczek, kiedy wytopi się tłuszcz dodać kiełbasę, a po chwili cebulę, chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek.
Patelnię zdjąć z gazu, dodać makaron, wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W małym garnuszku roztrzepać jajka z mlekiem, śmietaną, szczyptą soli, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem. Powstałym sosem zalać równomiernie zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch zapiekanki.
Naczynie przykryć pokrywką (lub nakryć folią aluminiową). Piec ok. 40 minut w 170 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby ser się ładnie zrumienił.
Po wyjęciu z pieca, zapiekance pozwalamy na chwilę odpocząć i dopiero wtedy nakładamy na talerze.