Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta zapiekanka makaronowa z cukinią ze smakowitym, serowym sosem to danie, którym naje się do syta cała rodzina!
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 33
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10314
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 107
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 952
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 33
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10314
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 107
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 952
Składniki
Ugotuj makaron al dente. Odcedź.
Umyj cukinie i pokrój na plastry. Oprósz solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie osusz z nadmiaru soku.
Rozgrzej na patelni oliwę (tyle, by cienką warstwą pokryła całe dno) i podsmaż na wolnym ogniu pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Mogą się trochę przypalić – mają jedynie nadać oliwie aromat.
Wyłów czosnek, zwiększ moc palnika i obsmaż na oliwie plastry cukinii (około 2 minuty po każdej ze stron). Odłóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Pokrój w plastry pomidory. Podsmaż je krótko na patelni, na której smażyła się cukinia – tylko po to, by zyskały czosnkowy aromat. Oprósz pomidory odrobiną soli i pieprzu.
Zetrzyj mozzarellę na dużych oczkach tarki. Rozdrobnij gorgonzolę. Przełóż oba sery (mozzarelli tylko około ¾, resztę odłóż na bok) do rondelka, zalej śmietaną i podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do uzyskania jednolitego sosu.
Dodaj do sosu oregano, bazylię, koperek i paprykę. Dopraw do smaku pieprzem. Zdejmij z palnika. Wmieszaj do sosu jajko.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwy makaronu i warzyw. Zalej sosem. Wstaw
do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj pod przykryciem przez około 15-20 minut – aż sos stężeje. Posyp zapiekankę resztą mozzarelli i piecz jeszcze przez 5 minut bez przykrywki.