Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta zapiekanka makaronowa z cukinią ze smakowitym, serowym sosem to danie, którym naje się do syta cała rodzina!
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 692
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13310
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 535
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 692
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13310
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 535
Składniki
Ugotuj makaron al dente. Odcedź.
Umyj cukinie i pokrój na plastry. Oprósz solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie osusz z nadmiaru soku.
Rozgrzej na patelni oliwę (tyle, by cienką warstwą pokryła całe dno) i podsmaż na wolnym ogniu pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Mogą się trochę przypalić – mają jedynie nadać oliwie aromat.
Wyłów czosnek, zwiększ moc palnika i obsmaż na oliwie plastry cukinii (około 2 minuty po każdej ze stron). Odłóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Pokrój w plastry pomidory. Podsmaż je krótko na patelni, na której smażyła się cukinia – tylko po to, by zyskały czosnkowy aromat. Oprósz pomidory odrobiną soli i pieprzu.
Zetrzyj mozzarellę na dużych oczkach tarki. Rozdrobnij gorgonzolę. Przełóż oba sery (mozzarelli tylko około ¾, resztę odłóż na bok) do rondelka, zalej śmietaną i podgrzej na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając – do uzyskania jednolitego sosu.
Dodaj do sosu oregano, bazylię, koperek i paprykę. Dopraw do smaku pieprzem. Zdejmij z palnika. Wmieszaj do sosu jajko.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwy makaronu i warzyw. Zalej sosem. Wstaw
do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj pod przykryciem przez około 15-20 minut – aż sos stężeje. Posyp zapiekankę resztą mozzarelli i piecz jeszcze przez 5 minut bez przykrywki.