Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, pieczarkami i szpinakiem w sosie koperkowym

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, pieczarkami i szpinakiem w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 1649

Dodano:

Odsłon: 5860

Zapiekanki to dania, które lubię najbardziej, bo takie coś z niczego zazwyczaj wychodzi bardzo dobre. Nie inaczej było tym razem... zapiekanka wyszła mega, dlatego dzielę się z Wami swoim własnym przepisem.

Składniki

  • 200 g makaronu (u mnie świderki, ale mogą być penne lub dowolny ulubiony)
  • 300 g pieczarek
  • 300 g kalafiora
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • ew. łyżka fety
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g żółtego sera (zetrzeć)
  • Sos koperkowy:
  • 300 ml bulionu
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka koperku suszonego lub pół pęczka świeżego
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem, pieczarkami i szpinakiem w sosie koperkowym

Przygotowanie

  1. Sos koperkowy:

    Wszystkie składniki z przepisu wymieszać w misce.

  2. Zapiekanka:

    Makaron ugotować al dente. Kalafior podzielić na małe różyczki i również ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej, wrzucić szpinak i mieszać aż do utraty objętości. Na koniec doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i dodać pokruszoną fetę, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

    Na tej samej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, smażyć i na koniec doprawić.

    W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugotowany makaron, kalafior, pieczarki i szpinak. Delikatnie wymieszać i zalać sosem. Górę posypać tartym serem i przykryć folią aluminiową.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez 20 minut, zdjąć folię i piec kolejne 20 minut do zrumienienia.

    Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut, żeby odpoczęło i można podawać.

    Gwarantuję, że jest pyszne :-)

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń