Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą to pyszne danie dla całej rodziny, które charakteryzuje się wyjątkową kremowością i aromatycznością. Jest lekko pikantne, ze szczególną nutą wędzonej kiełbasy.
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 965
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1114
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10227
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 965
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1114
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10227
Składniki
Brokuł podziel na mniejsze różyczki.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 3 minuty gotowania, wrzuć też brokuł. Odcedź i przełóż całość do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę. Dodaj plasterki lub półplasterki kiełbasy i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż, cały czas mieszając, do zrumienienia, przez ok. 5-7 minut. Zdejmij i odłóż zawartość na talerz. Patelnię wytrzyj.
Na tej samej patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i smaż ją przez ok. 30 sekund, ciągle mieszając. Stopniowo wlewaj śmietankę. Zagotuj, pilnując, by mieszanina nie przywarła do dna, przez ok. 2 minuty. Sos powinien zgęstnieć.
Zmniejsz ogień do minimum i dodaj oba tarte sery. Wymieszaj do rozpuszczenia, a następnie wylej sos na makaron z brokułami. Delikatnie przemieszaj.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15-20 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.
Zapiekankę makaronową z kiełbasą podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem. Zużyj w ciągu 3 dni, podgrzewając w mikrofalówce lub piekarniku.