Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to prosty obiad, w którym zakocha się cała rodzina. Dużą zaletą tego dania jest łatwa możliwość modyfikacji dania o dodatkowe składniki, które akurat masz w lodówce. Ten przepis na zapiekankę makaronową nawiązuje nieco do kuchni włoskiej, a więc nie może w niej zabraknąć pomidorów czy sosu beszamelowego.
Z pewnością nie można nazwać tego dania niskokalorycznym. Wartość energetyczna zapiekanki jest dość wysoka, głównie ze względu na dużą ilość żółtego sera, skrobi oraz sosu beszamelowego. Nie oznacza to jednak, że nie jest to posiłek odpowiednio zbilansowany - dostarcza białka, węglowodanów i błonnika, ale jeśli chcesz, możesz dodać makaron pełnoziarnisty zamiast klasycznego, a także zamienić ser żółty i mleko na te odtłuszczone. Dzięki temu obniżysz zawartość tłuszczu i zwiększysz wartość odżywczą potrawy.
To danie nawiązuje do tradycyjnego dania kuchni włoskiej, lazanii. Jednak zamiast klasycznych płatów, dobrze sprawdzi się włoski makaron Rigatoni, penne, świderki czy nawet kolanka. Jest on przełożony mięsem mielonym wołowym i sosem beszamelowym. Między tymi daniami istnieje jednak dość duża różnica - do zapiekanki dodawaj ugotowany, a nie suchy makaron. Przygotowany sos nie jest na tyle rzadki, by pasta ugotowała się w trakcie pieczenia. Pamiętaj jednak, że powinna być al dente, by się nie rozgotowała. Czas gotowania makaronu zależy od jego rodzaju - zawsze stosuj się do zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu.
Ząbki czosnku i cebulę zeszklij na oleju, a następnie dodaj wołowe mięso mielone. Ważne jest, by dobrze je przyrumienić i rozdrobnić podczas smażenia. Jeśli nie chcesz używać wołowiny, dobrze sprawdzi się także mielona łopatka wieprzowa czy też pierś z kurczaka, która zawiera również mniejszą ilość tłuszczu. Sprawdź przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem. W trakcie smażenia dodaj też przyprawy, które sprawią, że całość stanie się bardziej aromatyczna: liście bazylii czy suszone oregano. Pomidory z puszki należy dołożyć na samym końcu i gotować całość do momentu rozpadnięcia się warzyw i zredukowania sosu o połowę. W sezonie dobrym pomysłem będą świeże, krojone pomidory, jednak pamiętaj, że czas ich gotowania będzie nieznacznie dłuższy.
Biały sos do zapiekanki na bazie zasmażki i mleka jest kremowy i delikatny, choć z powodzeniem możesz go urozmaicić nie tylko podstawowymi przyprawami, ale także chociażby gałką muszkatołową. Dzięki temu będzie bardziej wyrazisty i stanie się świetnym połączeniem poszczególnych składników. Do mleka możesz też dodać odrobinę śmietanki kremówki, która sprawi, że danie będzie nieco słodsze, ale dalej będzie się świetnie komponować z makaronem czy sosem mięsnym.
Naczynie żaroodporne z zapiekaną wstaw do pieca na ok. 20 minut. Możesz ten czas nieco skrócić, ale nie wydłużaj, bo wcześniej ugotowany makaron może się mocno rozgotować i zamiast aromatycznego dania powstanie niezbyt apetycznie wyglądająca masa. Dobrze jest też na ostatnie 5 minut włączyć funkcję grilla, by żółty ser lub tarta mozzarella - jeśli jej używasz - ładnie się przyrumieniła.
W klasycznej wersji lazanii przepisu Ewy Wachowicz, a także i w tym daniu królują: makaron, pomidory i mięso mielone. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać coś od siebie - świetnie będą tu pasować grzyby. Taka zapiekanka z pieczarkami będzie ciekawą alternatywą. Jeśli chcesz możesz też poeksperymentować z oliwkami czy też czerwoną papryką. Na wierzchu sprawdzi się siekana natka pietruszki czy listki bazylii.
Taka zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to danie, które będzie uwielbiane przez całą twoją rodzinę. Zapiekankę możesz też przyrządzić na dwa dni - wystarczy ją potem lekko podgrzać w piekarniku czy kuchence mikrofalowej.
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 854
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 854
Składniki
Ugotuj makaron al dente, czyli o 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę umyj, obierz i posiekaj drobno. To samo zrób z czosnkiem. Możesz też go przecisnąć przez praskę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, cały czas mieszając. Dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Kiedy mięso będzie gotowe, dodaj do niego zawartość puszki pomidorów. Do pustej puszki wlej odrobinę wody, zamieszaj i wlej zawartość na patelnię. Dopraw ziołami prowansalskimi i papryką słodką w proszku. Smaż 5-7 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Zagotuj i wyłącz palnik.
Teraz przygotuj sos. Na drugiej patelni roztop masło, wtedy zmniejsz moc palnika. Wsyp mąkę i zacznij mieszać trzepaczką dość energicznie. Wlewaj mleko partiami, cały czas miksując. Zagotuj.
Dopraw bazylią, solą i pieprzem. Odstaw. Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie umieść odrobinę białego sosu. Na niego wyłóż połowę farszu mięsnego w sosie pomidorowym. Teraz wyłóż połowę makaronu, przykruj go kolejną partią białego sosu. Umieść pozostałe mięso w sosie pomidorowym i ponownie makaron. Wlej resztę sosu białego. Na wierzch zetrzyj ser żółty. Umieść naczynie w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez 20 minut.