Znudziły ci się już ziemniaki i inne nieciekawe pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pozwoli ci przełamać rutynę i zaserwować coś, co zachwyci całą rodzinę. Wbrew pozorom jej przygotowanie wcale nie jest trudne, zwłaszcza jeśli uruchomisz zapasy, kryjące się w spiżarni lum zamrażarce.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Składniki
Na farsz mięsny:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- papryka słodka w proszku do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- sól i pieprz według uznania
- tłuszcz do smażenia
Na sos:
- 500 ml mleka
- 30 g masła
- 50 g mąki pszennej
- bazylia suszona
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 400 g makaronu świderki
- 150 g sera żółtego
Składniki
Na farsz mięsny:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- papryka słodka w proszku do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- sól i pieprz według uznania
- tłuszcz do smażenia
Na sos:
- 500 ml mleka
- 30 g masła
- 50 g mąki pszennej
- bazylia suszona
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 400 g makaronu świderki
- 150 g sera żółtego

Etapy przygotowania
Ugotuj makaron al dente, czyli o 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę umyj, obierz i posiekaj drobno. To samo zrób z czosnkiem. Możesz też go przecisnąć przez praskę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, cały czas mieszając. Dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Kiedy mięso będzie gotowe, dodaj do niego zawartość puszki pomidorów. Do pustej puszki wlej odrobinę wody, zamieszaj i wlej zawartość na patelnię. Dopraw ziołami prowansalskimi i papryką słodką w proszku. Smaż 5-7 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Zagotuj i wyłącz palnik.
Teraz przygotuj sos. Na drugiej patelni roztop masło, wtedy zmniejsz moc palnika. Wsyp mąkę i zacznij mieszać trzepaczką dość energicznie. Wlewaj mleko partiami, cały czas miksując. Zagotuj.
Dopraw bazylią, solą i pieprzem. Odstaw. Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie umieść odrobinę białego sosu. Na niego wyłóż połowę farszu mięsnego w sosie pomidorowym. Teraz wyłóż połowę makaronu, przykruj go kolejną partią białego sosu. Umieść pozostałe mięso w sosie pomidorowym i ponownie makaron. Wlej resztę sosu białego. Na wierzch zetrzyj ser żółty. Umieść naczynie w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez 20 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 35

Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 98

Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 927
Ostatnio komentowane przepisy

Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 35

Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 98

Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 927



Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- papryka słodka w proszku do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- sól i pieprz według uznania
- tłuszcz do smażenia
- 500 ml mleka
- 30 g masła
- 50 g mąki pszennej
- bazylia suszona
- sól i pieprz
- 400 g makaronu świderki
- 150 g sera żółtego
Ugotuj makaron al dente, czyli o 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę umyj, obierz i posiekaj drobno. To samo zrób z czosnkiem. Możesz też go przecisnąć przez praskę. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, cały czas mieszając. Dodaj mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem. Smaż, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Kiedy mięso będzie gotowe, dodaj do niego zawartość puszki pomidorów. Do pustej puszki wlej odrobinę wody, zamieszaj i wlej zawartość na patelnię. Dopraw ziołami prowansalskimi i papryką słodką w proszku. Smaż 5-7 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Zagotuj i wyłącz palnik.
Teraz przygotuj sos. Na drugiej patelni roztop masło, wtedy zmniejsz moc palnika. Wsyp mąkę i zacznij mieszać trzepaczką dość energicznie. Wlewaj mleko partiami, cały czas miksując. Zagotuj.
Dopraw bazylią, solą i pieprzem. Odstaw. Przygotuj głębokie naczynie żaroodporne. Na dnie umieść odrobinę białego sosu. Na niego wyłóż połowę farszu mięsnego w sosie pomidorowym. Teraz wyłóż połowę makaronu, przykruj go kolejną partią białego sosu. Umieść pozostałe mięso w sosie pomidorowym i ponownie makaron. Wlej resztę sosu białego. Na wierzch zetrzyj ser żółty. Umieść naczynie w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez 20 minut.