Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z patelni

Zapiekanka makaronowa z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 114

Dodano:

Odsłon: 1581

Pyszna zapiekanka w stylu fit która przygotujesz bez użycia piekarnika :)

Składniki

  • makaron pełnoziarnisty z 5 zbóż 80 g
  • fasolka szparagowa 200 g
  • pomidor koktajlowy 100 g
  • szynka szwarcwaldzka 30 g
  • Cebula 50 g
  • Oliwa 5 g
  • czosnek 2 ząbki
  • bazylia, oregano, tymianek, gałązka rozmarynu
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka makaronowa z patelni

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie – gotuj go trochę krócej, niż opisano to na opakowaniu. Fasolkę świeżą gotuj chwilę na parze lub w osolonej wodzie. Jeżeli używasz fasolki mrożonej, nie musisz tego robić. Pomidorki sparz i obierz ze skorki. Na patelni do smażenia niskotłuszczowego na łyżeczce oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w paski szynkę. Mieszaj składniki, aby się nie przypaliły. Wyłącz gaz i dodaj na patelnię makaron, fasolkę oraz pomidorki i startą na tarce mozzarellę. Dopraw wszystko solą, świeżo mielonym pieprzem, bazylią, oregano, tymiankiem i dodaj gałązkę rozmarynu. Wymieszaj składniki, włącz gaz i przykryj patelnię przykrywką. Duś około 15 minut, aż ser się roztopi i smaki przejdą się na wzajem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń