Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym z oryginalną posypką z pikantnych krakersów i parmezanu.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2313
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 180
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 157
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2313
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 180
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 157
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprz. Smaż do zarumienienia na dobrze rozgrzanym maśle. Odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mąkę i przyprawę sycylijską. Smaż jeszcze 3 minuty.
Do rondelka wlej bulion, śmietanę kremówkę i serek. Mieszankę doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię wraz z makaronem i kurczakiem. Dodaj sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
Przygotuj posypkę z krakersów. W dużej misce wymieszaj pokruszone krakersy, parmezan, roztopione masło oraz natkę pietruszki.
Jeśli posiadasz patelnię, w której można piec, kontynuuj przygotowywanie zapiekanki bez przekładania jej do innego naczynia. W przeciwnym razie przełóż zapiekankę do lekko natłuszczonego olejem lub masłem naczynia żaroodpornego.
Zapiekankę posyp przygotowaną kruszonką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.