Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1458

Dodano:

Odsłon: 503

Dobrze przygotowana zapiekanka to pewna uczta dla każdego. Różnorodność kształtów i dodatków stwarza niezliczoną ilość kombinacji. Dlatego dzisiaj proponujemy zapiekankę makaronową z pulpecikami w sosie porowo-serowym. Jest pyszna i nie wymaga smażenia mięsnych kulek. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Sos: 2 pory
  • 100 gramów serka topionego – gouda
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 250 gramów makaronu penne
  • 1 szklanka mleka
  • 150 gramów ser tartego mozzarella
  • Masło do smażenia
  • Sól, pieprz i bazylia do smaku
  • Pulpeciki: 300 gramów mięsa mielonego z kurczaka
  • 3 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. • Bułkę moczymy w niewielkiej ilości wody i odsączamy
    • Mięso z kurczaka mieszamy razem z: bazylią, koperkiem, jakiem, odciśniętą bułką, solą oraz pieprzem
    • Następnie wyrabiamy jednolitą masę i formujemy klopsiki (zwilżonymi dłońmi)
    • Białą cześć pora kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do miękkości
    • Makaron gotujemy nieco krócej niż al dente
    • Do garnka dodajemy: szklankę mleka, 2 łyżki śmietany, 2 szczypty soli oraz rozdrobniony serek topiony
    • Całość podgrzewamy do momentu stopienia serka topionego i dodajemy usmażonego pora
    • Makaron odcedzamy z wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy część sos i mieszamy
    • Następnie na wierzchu układamy pulpeciki i polewamy resztą sosu
    • Całość pieczemy 35 minut w temperaturze 165 stopni (termoobieg), 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch tartym serem mozzarella

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń