Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz tzw. obiady jednogarnkowe, z pewnością przypadnie ci do gustu szybka i bardzo smaczna zapiekanka makaronowa z warzywami.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5767
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 9005
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 272
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5767
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 9005
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 272
Składniki
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
Pokrój cukinię w półplasterki. Posól i odłóż na 15 minut. Po tym czasie odlej sok, który puściła.
Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Posiekaj drobno obrany czosnek.
Zeszklij cebulę na 2-3 łyżkach oliwy. Dołóż na patelnię czosnek, a po chwili cukinię i paprykę. Wysmaż warzywa do miękkości.
Wlej na patelnię pomidory. Wymieszaj. Duś przez kilka minut (pomidory mają nieco zmięknąć, ale z sosu nie powinien odparować cały płyn). Dopraw sos ziołami, kminem, obiema paprykami i chili, a także solą i pieprzem.
Wmieszaj do sosu makaron. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20 minut. W połowie pieczenia posyp startym na drobnych oczkach tarki parmezanem.
W czasie, gdy zapiekanka będzie w piekarniku, upraż na suchej patelni orzeszki piniowe. Posyp nimi zapiekankę przed podaniem.