Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste danie z makaronem i wędzonym na gorąco łososiem. Do tego trochę świeżej bazylii, pieprzu i sera żółtego i obiad w mniej niż 45 minut gotowy.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 66
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4314
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2590
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 66
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4314
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2590
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Osączoną z zalewy mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oba rodzaje serów mieszamy ze sobą, a następnie zalewamy kremówką. Doprawiamy do smaku solą.
Listki bazylii myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jednak nie za drobno). Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Rozkładamy połowę makaronu. Posypujemy go świeżo mielonym pieprzem oraz połową bazylii. Następnie rozkładamy łososia i wykładamy resztę makaronu. Makaron ponownie oprószamy pieprzem. Wierzch zalewamy mieszanką kremówki i serów. Posypujemy pieprzem.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Na sam koniec wierzch zapiekanki posypujemy resztą bazylii.